Защита от колектори, кредити и ЧСИ

Мерки за защита от колектори, бързи кредити и ЧСИ Адвокат в ПловдивЗащита от колектори, кредити и ЧСИ. Забрана на монополисти да прехвърлят дългове на колекторски фирми? Предложения за законодателни промени, поради оплаквания от тормоз от колекторски фирми. Предложенията са на омбудсмана Диана Ковачева.

Защита от колектори, кредити и ЧСИ.

Повече в “Тормоз от колекторска фирма“. Автор Росен Димитров, адвокат в София и Пловдив.

“Имам постоянен тормоз от колекторска фирма за стар кредит. Звънят ми 10 пъти на ден, като веднъж ми казаха, че мога да оставя сумата в пощенска кутия. Какво да правя?“

В колекторските фирми да работят само хора с чисто съдебно минало, а на монополистите да се забрани да им прехвърлят вземанията. Повод за тези промени са многобройните жалби, в които гражданите се оплакват от тормоз от фирмите събиране на вземания и за бързи кредити.

Предложението е продиктувано от нуждата да се въведе забрана да се дават сведения за длъжника на трети лица. То включва и ограничаване на времето за общуване с длъжника.

Повече в “Погасителна давност и давностни срокове за различни задължения“. Автор: адв. Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

“Преди години не платих на мобилен оператор и закрих номера. Сега не спират да ми звънят и да ме тормозят да им плащам. Плашат ме и със съдебни изпълнители… Да плащам ли, няма ли давност?“

Тормоз от колекторкса фирма. Мерки за защита от колектори, бързи кредити и ЧСИАдвокат в София и ПловдивСпоред омбудсмана било необходимо да се въведе забрана дружествата, занимаващи се със събиране на просрочени вземания да начисляват такси, неустойки или санкции, които не са предвидени в договора със съответния потребител. При условие че събират вземанията, да се ограничат правата им само до начисляване на разумните разноски по събиране на вземането.

Забрана на монополисти да прехвърлят дългове на колекторски фирми!

Предлага се и друга забрана. Тя е доставчиците на обществени услуги, като топлофикации, ЕРП и ВиК дружества, да нямат право да прехвърлят вземанията си на колектори. Тези дружества разполагали достатъчен ресурс и възможности сами да организират събирането на дълга, вместо да ползват колекторски фирми.

Повече в “Погасителна давност. Могат ли да ме осъдят въпреки, че е изтекла?“. Автор: адвокат Росен Димитров – Пловдив и София.

Въпросът “Могат ли да ме съдят за погасени поради давност задължения?“ ми се задава доста често. Чести са и вариации на този въпрос “Имат ли право да ме съдят за погасени по давност задължения“? “Защо ме съдят, нали има давност“? “Законно ли е да ме съдят, няма държава…?“ и други подобни.

Настоява се фирмите за събиране на вземания да търпят строги санкции от контролен орган. Този орган може да бъде Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Най-честите оплаквания от фирми за бързи кредити.

Бързи кредити, помощ от адвокат в Пловдив, Адвокати в пловдив и СофияНай-честите оплаквания на хората от фирмите за бързи кредити са следните. Неравноправни клаузи в договорите; прекомерни лихви, неустойки, такси. Непредоставяне на достатъчна, точна информация за дългав, липса на информация при прехвърляне на вземания по договор за кредит. Начисляване на недължими лихви или прекомерни обезщетения при предсрочно погасяване на кредит. Непредоставяне на справки за дължими суми и оставаща част от дълга. Използване на неправомерни методи за събиране на дълга.

Проблемът с бързите кредити.

На вниманието на депутатите се поставя и друг проблем. Той е за неравноправните клаузи в договора за кредит. Съдии уверявали, че следят за неравноправни клаузи в договорите за бързи кредити, но така се решавал само конкретния случай, като липсвал общ контрол върху дейността на фирмите за бързи кредити.

Повече в “ЧСИ ме осъди без да знам! Какво да правя?“ Автор адвокат Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

ЧСИ – кръвопийци. Съдебните изпълнители се споменават най-вече в негативен аспект. Те са представяни като изедници на народа, които действат като слуги на банки и монополи. Масово е мнението, че ЧСИ са кръвопийци, взимащи и последните трохи хляб на бедните.

Заобикаляне на закона.

По отношение на начисляваните такси и неустойки от страна на фирмите за бързи кредити съществува постоянна съдебна практика, според която в тези случаи чрез законни средства небанковите институции постигат незаконен резултат. Това се нарича “заобикаляне на закона.“

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Източник: Lex.bg

**Заглавие и редакционни промени – Росен Димитров, адвокат в Пловдив и София.

***Свързани теми:
Адвокат срещу ЧСИ.
Как ме осъдиха без да знам?
Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?
ЧСИ ще събират неплатени глоби на шофьори.

2 мнения за “Защита от колектори, кредити и ЧСИ

  1. Здравейте !!!
    Имам НЕобслужвани кредити от 2009г.
    Каква е давността и изобщо има ли такава?
    Благодаря предварително!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *