Затвор и 10 000 лева глоба за нарушена карантина!

Три месеца затвор за нарушена карантина, адвокат в Пловдив, адвокат наказателни делаТри месеца ефективен затвор и 10 000 лева глоба за нарушена карантина в Пловдив!

Затвор за нарушена карантина? Какво казва законът?

Чл. 355. (1) Който наруши наредба правила или мерки, издадена против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.
(2)  Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

Затвор заради кутия цигари – струва ли си?

Вчера, 7 май 2020 г., по обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив е осъден К.М., на 32 г. Осъждането е за това, че на 20.04.2020 г. в Пловдив, е нарушил мерки, издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората. Мерките са въведени със Заповед № РД-01-183 от 06.04.2020г. на министъра на здравеопазването на Република България.

Повече в “Промяната в Наказателния кодекс заради пандемията“. Аавтор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Ограничаване на права при извънредно положение. Какво казва Конституцията?
Чл. 55. Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.

затвор за нарушаване на карантина, адвокат по наказателни дела, адвокат в ПловдивЗаповедта е издадена на основание чл. 63 от Закона за здравето и чл. 29 от Наредба № 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести и във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната – като лице по т. II, 1 от заповедта, поставено под карантина с Предписание на Столичната РЗИ, не изпълнил задължението да не напуска дома си, в който е посочил, че ще пребивава за посочения в предписанието 14-дневен срок – адрес в гр. Пловдив.

Повече в “Има ли нарушаване на основни човешки права по време на пандемията?“ – автор Росен Димитров, адвокат в Пловдив и София.

Все по-затягащите се мерки, които правителството приема, породиха доста коментари във фейсбук. Мненията, както винаги са полярни. От едната страна стоят хората, които считат, че мерките са адекватни.

Затвор по време на пандемия, адвокати Пловдив и СофияДеянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено на основание чл. 84, т. 12 от Конституцията на Република България с Решение на 44-то Народното събрание от 13.03.2020 г. за цялата територия на Република България, обнародвано в ДВ. Бр. 22 от 13.03.2020 г. (извънреден), във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19 престъпление по чл. 355 ал. 2 пр.3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Постигнато е  споразумение в съдебна фаза, одобрено от Районен съд-Пловдив, с което на К.М. е наложено наказание от 3 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и 10 000 лева глоба. К.М. е осъждан преди. Районна прокуратура – Пловдив внесе днес в съда обвинителния акт спрямо него.

Осъденият е пристигнал от Берлин!

Припомняме, че обвиняемият К.М. пристигнал на 8 април 2020 г. на Летище София с полет от Берлин, Германия. Той посочил адрес в гр. Пловдив, на който трябвало да пребивава по време на задължителната 14-дневна карантина. На 20 април 2020 г., полицейски служители го потърсили в апартамента, който посочил, но не го открили.

затвор в пловдив, адвокат в ПловдивСъседите споделили, че не го били виждали на адреса. По-късно било установено, че обвиняемият К.М. пребивавал в друг апартамент, в същия квартал в гр. Пловдив.

Жилището било на негов вуйчо, който се намирал в Германия. К.М. не бил намерен и в другия апартамент, защото бил излязъл до магазина, за да си купи цигари. К.М. обяснил на полицаите, че първоначално посочения за пребиваване апартамент е необитаем и не е бил живял в него, но бил регистриран там по лична карта – с постоянен и настоящ адрес.

По показания на съседи, той отсъствал и от адреса на вуйчо си още от сутринта на същия ден, в който е установено, че не спазва карантината. Определението на Районен съд – Пловдив е окончателно.

Свързани теми:
– Пандемията и новите мерки за защита на длъжника.
– Промяната в Наказателния кодекс заради пандемията.
– Изменения в Закона за извънредното положение от 03.04.2020 г.
– Пандемията и нарушаването на основни права.
– Отказ от изпълнение на заповед на работодател поради пандемията.

Източник: Plovdiv24

Снимки, заглавие и дребни стилистични корекции – Росен Димитров адвокат в Пловдив и София.

Повече на www.advokatdimitrov.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *