Затвор за деклариране на неверни данни.

Затвор за деклариране на неверни данни. Адвокат в ПловдивЗатвор за деклариране на неверни данни. В последните няколко дни в медиите доста се говори за безпрецедентното затваряне на столицата за автомобилен трафик. Това стана на 16.04.2020 г. Причината е ясна за всички. Тя е масовото напускане на София – най-голямото огнище на КОВИД-19, от столичани и не съвсем такива.

Затвор за деклариране на неверни данни?

Разбира се, както се очакваше, това събитие породи различни реакции във фейсбук. Една част от хората се възмутиха остро срещу напусналите столицата. Други хора пък ги аплодираха. Според мен, до известна степен, реакциите на хората доста красноречиво отразяват и отношението на политическите партии, на които симпатизират, към мерките и пандемията.

Поддръжниците на мерките и затварянето на София.

Затвор за деклариране на неверни данни. Адвокати в Пловдив и София, адвокатНапример една от тези, които поддържат строгите мерки е моята фейсбук приятелка Таня. Нейни публикации в мрежата ме развеселиха. Колажът с текст за столичани е от нейната фейсбук страница.

Според нея:

“Народ,който не вярва на учените и лекарите,а на „една жена на пазара каза”,не може да бъде унищожен!“

Като и публикуваната й шега (колаж): “Тялото му в София, душата му на село. Що е то?”

Противниците на мерките и затварянето на София.

Остър противник на цялата създала се ситуация и на мерките е моят фейсбук приятел Дончо. Според него:

“Безспорен факт! Карантината не може да продължава вечно. Само докато политиците се налапат достатъчно (хаха, да, все едно при тях има „достатъчно“) с пари и власт. След това карантината неминуемо ще свърши. Защото няма да има пари за лапане. …“

“Срам ме е, че единствените, които държат на свободата си и са готови да се борят за нея, са жителите на кв. „Факултето“ и техните близки, роднини и съмишленици.“

Последиците от напускането на София.

Последиците от напускането на хора, според мен, ще са два вида – медицински и правни. Медицинските са почти сигурно разпространяване на заразата в страната. Правните са по-интересни. Те са евентуална наказателна отговорност за доста от напусналите София граждани и връщането им на местата, където ги влекат сърцата им. Медицинските последици няма да бъдат разглеждани в настоящата статия. Ще обърна кратко внимание само на правните такива.

Могат ли да бъдат осъдени напусналите София за неверни данни в декларация?

Според МВР напусналите София масово са декларирали неверни данни. Проверени били над 9000 декларации и са установени над 600 случаи, в които деклариращите са излъгали, че отиват на работа. След извършената проверка се оказало, че те изобщо нямат трудови договори.

Но! Какво мисли държавата?

адвокатска кантора пловдив, адвокат наказателни дела, защита от адвокатСпоред министъра на вътрешните работи: Подалите неверни данни при преминаване през контролно-пропускателните пунктове на областните градове подлежат на наказателно преследване! Санкциите са лишаване от свобода до три години или глоба от 100 до 300 лева.

В момента се проверявали всички декларации от пропускателните пунктове. В малкото проверени до момента декларации са открити множество сериозни нарушения.

Какво означава това?

Означава, че декларирането на неверни данни е престъпление. То е осъществено, когато има нарушена изрична разпоредба на закон, указ или постановление на Министерския съвет, в които е предвидено да се удостовери истината в писмена декларация. За да бъде довършено престъплението, този документ следва да бъде употребен от извършителя, за да докаже, че удостоверените обстоятелства или изявления са достоверни.

Престъплението деклариране на неверни данни е налице, когато дадено лице потвърди неистина или скрие истина в писмена декларация, която по силата на закона се дава пред орган на властта за удостоверяване истинността на известни обстоятелства.

Какво казва законът?

Неверни данни в декларация, адвокатска защита, Адвокат в Пловдив и СофияЧл. 313. (1) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

Какво мисля аз?!

Идеята за въвеждането на тези декларации бе да се ограничи влизането и излизането в областните градове. Не знам доколко държавата успя да постигне тази своя цел. Аз лично няколко пъти съм напускал града и съм го правил само показвайки адвокатската си карта.

Декларациите обаче отново провокираха хитростта на някои граждани. Те решиха, че в белия лист наречен декларация могат да пишат какво си решат. Дори във Фейсбук често се срещаха коментари от вече пътували с декларации граждани: „Пишете каквото си искате в декларациите. Никой не ги проверява, само ги събират” Това разбира се не е вярно.

Но!

Както споменахте по-горе съзнателно (умишлено) потвърждаване на неистина в декларация, с ясно определена цел и отразяване в нея на обстоятелства, които обективно не отговарят на действителното положение, е престъпление.

Професионална благодарност!

Мисля, че всъщност с въвеждането на тези декларации държавата (съзнателно или не) без да иска подпомогна доста добре адвокатите в стремежите ни към подобряване на финансовото ни положение по време на криза. 🙂

*Настоящата не е изчерпателна. Тя отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Повече на www.advokatdimitrov.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *