Заповед за защита. Домашно насилие. Доказване.

Заповед за защита

Заповед за защита, домашно насилие, доказване.

“Мъжът ми ме следи постоянно, дори като съм на работа. Идва там и прави скандали. Мисли си, че имам много любовници и като се прибера вечер ме тормози. Какво да правя?“

Според Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДМ) домашно насилие е:

“Всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие. Както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот. Личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка. Или във фактическо съпружеско съжителство.“

Заповед за защита.

Адвокат за домашно насилие в Пловдив и София

Защитата от акт на домашно насилие се реализира като следствие на подадена до съда молба от пострадалото лице. Съдът валидно сезиран с такава молба образува гражданско дело.

Aко от данните по делото е видно, че има опасност за живота или здравето на пострадалия, издава заповед за незабавна защита, с която налага мярка за защита в полза на молителя, срещу лицето осъществило насилието.

Законът за защита от домашното насилие е ориентиран изключително благоприятно към молителите (пострадалите от домашно насилие). Възможностите за защита на ответника, насилникът – най-често мъж, са ограничени.

Декларация за нужда от защита.

Това е така, защото заповедта за незабавна защита се издава без призоваване на страните, в срок от 24 часа от постъпване на молбата в съда.Това често става само въз основа на декларация за осъществено насилие, изхождаща от молителя.

Тази заповед за защита подлежи на незабавно изпълнение.  Необжалваема е и има действие до приключване на делото, когато съдът издава “постоянната“ заповед за защита или отказва да издаде такава.

Ответник срещу заповед за защита.

Ответникът по такава молба има възможността да се защити срещу иска (молбата на пострадалия) постфактум. Едва когато спрямо него има издадена заповед за незабавна защита.

Тази заповед за защита може да бъде твърде строга – забрана да приближава дома на пострадалия, местоработата му, както и местата за социалните му контакти. Това означава, че ако насилникът и пострадалата живеят в едно домакинство, то първият неминуемо следва да го напусне.

Доказване в съда.

Т.е. доказването на извършеното насилие в съда става в един последващ издаването на заповедта за незабавна защита момент. В процеса всяка от страните следва да докаже истинността на твърдяното от нея. Молителят (пострадалият), че спрямо него има акт на насилие, а ответникът да наведе доводи, че такова не е осъществил или стореното от него не е в такава степен, че да представлява насилие.

Изключително значение за доказването на насилието има декларацията на молителя, че спрямо него има осъществено насилие. Законът дори достига до там, да приема, че когато няма други доказателства, съдът издава заповед за защита само на основание тази декларация.

Разбира се в процеса са допустими и други доказателства. Такива са съдебномедицински удостоверения на пострадалото лице, преписки образувани в полицията за предишни актове на насилие. Също и свидетелски показания.

адвокат на пострадали жени в Пловдив и СофияТрудност в доказването.

Често обаче насилието се осъществява на “четири очи“. Далеч от свидетели, което представлява пречка за пълноценното му доказване. Нещо повече – законът приема, че ако насилието е осъществено в присъствието на деца, то те автоматически стават жертва на насилие, което ги изважда от кръга на свидетелите.

Все пак, никой не следва да бъде осъден на базата на предположения и голословни твърдения от страна на другия участник в процеса. Това е таза защото неговите твърдения може да са неистинни. Може да мотивирани от желание за мъст или лична облага.

Адвокатска помощ за издаване на заповед за защита.

Адвокатска защита и представителство не са задължителни по този тип дела. Молителят – пострадало лице би могло да се представлява само – без адвокат. Това важи и за ответника по делото, за който се твърди, че е осъществил насилието. Често обаче, страните, които се представляват сами изтъкват маловажни за делото факти, които те считат за значими. В същото време игнорират и премълчават други обстоятелства от изключителна важност.

Това води до неблагоприятни за тях последици. По този тип дела, по които насилието често става в дома, където не присъстват свидетели, представителството от адвокати и добре осъществената адвокатска защита могат да изиграят съществена роля за крайния изход на делото. Ето защо професионализмът на  адвоката, а и на съдията имат особена, и решаваща роля.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

19 мнения за “Заповед за защита. Домашно насилие. Доказване.

  1. За да се намали вероятността от достигане до физическа разпра и оттам всички неблагоприятни последици, водещи до дълбоки психически травми и развод, в чл. 5 на ЗЗДН може да се предвиди клауза, която да дава възможност при конфликт в семейството страните да се обръщат към медиатор, който да работи с конфликта – да промени начина на комуникация, да свали напрежението между страните, да стигне до разрешаване на конфликта или поне смекчаването му. Така се намалява и възможността децата да стават свидетели, а оттам и жертви на домашно насилие.

 1. Хиляди благодарности за публикуваната информация .Бух желала за получа съвет от някой по въпроса:Да подам ли декларЦия за домашно насилие струва ли си или не От мн години съпруът ми когато се напие започва да ме турмози като ме обижда с думите че съм курва че съм фериботка гони ме от къщата която е платил по време на брака ни имало е случай веднъж преди години при едно напиване понеже неисках да прави секс с мен разкъса блузата върху мен и пак го стори аз незнех мн има за разказване ,знам ще ме питате защо несъм подавала сигнал да сега дааа но аз го обичах имам три деца от хорски срам и така та до днешен ден вече ми писна омръзна ми да ме прави на боклук както ме нарича затова питам какво да правя

  1. Здравейте,
   Можете да образувате дело по Закона за защита от домашно насилие. Мисля, че ще е добре да използвате адвокатска помощ.

 2. Съдят сина ми за домашно насилие.Хиляди лъжи ,че постоянно бил пиян .Той работи 20 г.в едно предприятие на 12 ч. там проблеми няма През почивките работи като хамалин .Вапроса е друг Те женаму и дъщерите муна 20 и16 г. искат прекалена свобода те не се пребират по няколко нощи,мизерия в къщи когата той попита каде са децата тя започва да крещи и да вика за помощ ,така с нейните лъжи се стигна до там че сина ми получи глоба от 400лв. че нее осигорил предружител на малката си дъщеря която е била през ноща на вън и без лична карта Жена му го лъже че ще спи у майка си когато отива там майкаи казва че нее идвала Надругия ден се пребира с полиция Многа пъти е викала полиция без да има защо .Надвива с рев и лъжи .Как може да се справи с това Те са представили медицински .Та този закон за защита от насилие ще изкара много маже на улицата както моя син които зада не си загуби работата и да плаща банки пари които са харчили и те стои по улиците за щото са му забранили да се прибира в къщи Аз като майка и познавам сина си си мисля докога ли ще издържи.Изкам да попитам имали закон който да защити мамените ,лъганите,ограбваните и притискани със закона за домашно насилие мъже

  1. Законът за Защита за защита от домашно насилие се използва както от жени, така и от мъже, които са насилвани. Аз имам случаи на мъже подали молба заради психическо насилие /тормоз/ от жената. Разбира се обаче, най-често насилвани са жените.

   1. Как може да се докаже това психическо насилие върху мъж ?След като е изнервен до край.Следващото е да го докарат до психиатър.

 3. има ли кои да ми помогне ако се касае за насилие заради имоти проявяват насилие срещу мен за имоти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *