Закон за движение по пътищата

Заакон за движение по пътищата, адвокат обжалване ПловдивЗакон за движение по пътищата. Митинг за спиране на несправедливото законодателство – поредният абсурд.

В Пловдив се организирал протест-митинг за справедлива присъда срещу убиец на пътя. Въпросният протест щял да е и за спиране на НЕСПРАВЕДЛИВОТО законодателство в страната ни.

Закон за движение по пътищата.

Определено в този протест има нещо сбъркано. Огромният проблем и причината за безбройните катастрофи по пътя със сигурност не е законодателството. Не са съда или несправедливите присъди. Причина е нехайството и пълното безхаберие на огромна част от шофьорите на пътя. Само вчера докато шофирах не видях нито един водач на МПС да използва устройство за говорене по мобилен телефон – hands free. Всички тотално бяха игнорирали забраната в Закона за движение по пътищата – да НЕ се шофира и говори по телефон. Всички най-спокойно си караха с телефон в ръка.

Правилата в закона.

Да не говорим, колко често виждам водачи без предпазни колании  минаващи на червено. Или паркиращи където им падне – по зелени площи, градинки или пешеходни пътеки. Създадоха се цели рубрики в информационните сайтове за наглостта на шофьорите и за безобразното паркиране. Включително по велоалеи и на инвалидни места. Аварийните светлини също се превърнаха в знак за “краткотрайно“ паркиране по натоварени булеварди, а не сигнал за повреда.

Скорост на пътя.

За скоростта, с която се движат в града и по магистралата, въобще не ми се говори, а основната причина за зверските катастрофи по пътя е именно високата скорост. И тук Законът за движение по пътищата предвижда 50 км/ч в населено място и 140 км/ч по магистрала – скорост, която твърде често е мит.
Съвсем наскоро Парламентът прие на първо четене глоба в размер на 200 лв за паркиране в градинки и тротоари, което би трябвало да се приеме за справедливо законодателство. Но не беше така – то беше прието като безобразие от огромна част от обществото, а знайни и незнайни журналисти изписаха статии колко лошо нещо са високите глоби.

Закон за движение по пътищата.

Законът за движение по пътищата e вероятно е най-неспазваният закон в страната. А той предвижда да не се създават опасности и пречки за движението. Водачите да са внимателни и предпазливи, да спазват пътните знаци. Да спазват дистанция спрямо движещия се отпред автомобил. Забранява, под страх от санкции, всякакви нарушения – от изхвърлянето на отпадъци през пророреца на автомобил, през задължението да се поставя предпазен колан, до глоби и отнемане на книжка за шофиране, при наличие на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда, а за над 1.2 на хиляда, се предвижда и реализира наказателна отговорност за водача. Предвижда и задължения за велосипедистите – да са със светлини и светлоотразителни жилетки.

Искрени съболезнования на всички загубили близки на пътя! Но мисля, че този протест е сбъркал адресатите си, които трябва да са джигитите по пътя и тяхното безхаберие. Законодателство има, но то трябва да се спазва! От всички!!!

*Нарушения на закона за движение по пътищата, неправилно паркиране, говорене по телефон и други, извършват всички. Включително хора на закона: съдии, прокурори и адвокати, които трябва да са пример за поведение.

**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *