Може ли бедняк да получи добър адвокат и то безплатно?

Добър адвокат в Пловдив и СофияВероятно много хора си задават въпроса “Може ли бедняк да получи добър адвокат и то безплатно?“  Според мен, огромна част от хората си мислят, че това е невъзможно и считат, че за да получат помощ от добър адвокат трябва да платят, и то доста.

Добър адвокат безплатно???

Отговорът на въпроса обаче, е друг.  Той е положителен – ДА МОГАТ. Законът за адвокатурата предвижда възможността и дава правото на всеки адвокат да оказва безплатна правна помощ на лица, които са материално затруднени.

Скорошен пример в тази насока дадоха председателят на  Адвокатска колегия гр. Пловдив  и неговият заместник.

Те поеха безплатно защитата бездомника Любо, обвинен в палежа тютюневите складове в града.

Адвокат Левашки заяви, че счита за нормално да поемат защитата на този човек, който е социално слаб и без близки. Тези адвокати вярват, че трябва да дадат личен пример.  Адвокатите не работят само за пари, а се стараят да бъдат в полза на обществото.

Информационният сайт TrafficNews.bg пише следното:

Добър адвокат наказателни дела Пловдив“Новоизбраният председател на Адвокатска колегия-Пловдив Стефан Левашки и заместникът му Зоя Тошкова са поели защитата на обвинения за палежа на тютюневите складове клошар Любомир Данчев, научиTrafficNews.bg. Двамата ще се явяват в съда pro bono. Данчев вече им е подписал пълномощно. Преди час двамата са го посетили в ареста.

„Данчев е в добро физическо състояние. Каза, че полицаите са се отнесли много любезно с него. Но категорично отказва да признае, че той е запалил склада. Мъжът е с психично заболяване“, коментира адвокат Левашки за TrafficNews.bg.

Безплатна защита от добър адвокат?

Двамата известни юристи са решили да се възползват от правото си да защитават безплатно социално слабия мъж. Те смятат, че полиция и прокуратура искат да го превърнат в изкупителна жертва.

„Винаги съм вярвал, че адвокатурата трябва да работи в полза на обществото и всеки има право на адекватна защита. Виждаме, че е впрегната  най-тежката артилерия на държавния апарат. Днес в Пловдив бяха главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов. Решихме, че  е нормално като противовес да поемем защитата на този човек, който е социално слаб, без близки. Вярваме , че трябва да дадем личен пример, че адвокатите не работим само за пари, а се стараем в полза на обществото“, заяви Левашки.

Добрият адвокат е факт!

Good lawyer Plovdiv. Attorney at law in BulgariaЮристът изрази съмнение във вината на Данчев, наричайки го „набедения Херострат“. „Без да съм запознат с материалите, не вярвам, че този човек е извършител и не може сам и без мотиви да го направи. Но тепърва предстои да се запознаем с делото. Нямам дори постановлението за привличане като обвиняем. Все пак е повече от странно в навечерието на зимата някой да запали жилището си“, уточни адвокатът.

Той заяви, че искрено се надява да бъдат разкрити истинските извършители, тъй като палежите на паметници на културата са се превърнали в рецидив, и припомни пожарите на бившето Второ районно, баня „Чайка“ на Ортамезар и няколко къщи с проблемен статут.“

*Настоящата статия изразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София. Снимката на адвокатите е качена със съгласието на TrafficNews.bg.

6 мнения за “Може ли бедняк да получи добър адвокат и то безплатно?

 1. Нали знаете, че има българи, дарявали много и малко, без да си казват имената. Ето просто ей така – за да е пълно сърцето.
  Защита ще е безплатна, рекламата ви – също.
  Безплатен обЕд няма.

  1. Разбира се, че някои хора ще видят единствено реклама в това действие на колегите. Други други хора обаче, ще видят достойна постъпка и ще разберат, че има адвокати, които могат да ги защитават, и то без пари!

 2. Адвокат админ. Без пари няма. Точно вие сте номер 1 като най-непочтенни и лъжливи професии. Направо биете в земята докторите,

 3. Не омаловажавам начина, по който са постъпили колегите, но: Работя и практикувам във Видински съдебен район. Над 70 – 80 % безработни или социално слаби, пенсионери и пр. Как да преценявам Вашата публикация!?! Тук Тютюнев град или складове нямаме. В кантората поне десетина дела на социално слаби или търсещи издръжка – разбирай безплатни, но никой не пише именно за това, че не става въпрос за известен казус. Дано никога не се случва, но ако някой го обвинят, че е запалил „Бабини Видини кули“ /разбирай крепостта Баба Вида/ и аз ще го защитавам безплатно. Така, че коментара за рекламата и абсолютно верен.

   1. Аим като сте така добри ,в момента имам нужда от Адвокат а съм без пукната стотинка и осъденият,( синът ми ) също.Таа въпроса ми е ще го защитите ли БЕЗПлатно. Цялата Правосъдна система е бъгната или просто я няма ,а пълно с началници и под тях …Нямам думи от отчаяние.Разтуриха едно младо семейство за нищо.Ще чакам отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *