Дело за клевета

дело за клевета, адвокат в Пловдив и София, адвокати, кантораДело за клевета поради сексуална ориентация? Как съд назначи експертиза за сексуална ориентация в дело за клевета? Допустимо ли е доказване на твърдения, че някой е хомосексуален? Квалифицирането им като позорни нарушава ли Конституцията и конвенцията за правата на човека?

Дело за клевета.

Oсъдителна присъда за клевета на Софийския районен съд е отменена, тъй като в делото недопустимо са събирани доказателства. Била назначена експертиза за сексуалната ориентация на полицай, тъй като брат му и неговата съпруга написали в жалба до полицията, че е гей.

Повече в “Клевета и обида към политици?“. Автор Росен Димитров, адвокат в Пловдив и София.

От известно време се колебая дали да споделя няколко интересни мои наказателни дела за клевета и обида. Всички те са свързани с влошени отношения между съседи или колеги. Започнах да пиша, но се сетих за друго. То е, че има доста интересни моменти по делата за клевета и обида към политици. Затова ще засегна и тази тема.

Дело за клевета – фактите?

адвокат в пловдив и софия дела клевета. Адвокат обида и клеветаДелото е заведено от полицай от София. Той подал тъжба за клевета и обида срещу брат си и съпругата му, тъй като те написали, че е хомосексуалист в жалба срещу него.

На първа инстанция спечелил делото. Съпрузите били осъдени да платят глоби по 10 000 лева. Съдията от районния съд приел, че конституционното право на добро име, чест и достойнство е нарушено с излагането на неверни и позорни обстоятелства за сексуалната ориентация на полицая.

Неверни и позорни обстоятелства.

В жалбите си срещу полицая двамата съпрузи посочили, че полицая има предпочитания към мъже, живее с интимния си партньор, в дома му многократно идвали момчета и мъже. У тях ходили двойки от мъжки пол, които се разхождали по бельо. Те слагали перуки и се обличали с женски дрехи.

Повече в “Обида в социалните мрежи“. Автор адвокат Росен Димитров. Дела обида и клвета с София и Пловдив.

“Едни и същи хора постоянно злобеят срещу мен във Фейсбук и ме обиждат. Писна ми. Мога ли да ги осъдя за обида в социалните мрежи!“

дело за клвета и обида адвокат в София и ПловдивЗа да разбере дали полицаят наистина е хомосексуалист Районен съд е разпитал 14 свидетели и приел заключение на съдебно-сексологична експертиза.

Свидетелите давали и показания за това дали са виждали полицая с жена. Кога за последно е имал интимна връзка с жена и др.

Какво е клевета?

По делото не се събрали доказателства, че полицаят е гей. Затова и съдържащите се в жалбите от подсъдимите думи и изрази представляват „КЛЕВЕТА“.

Тези неверни твърдения пряко засягат авторитета и доброто име на полицая сред членовете на обществото. Накърняват се неговата чест и достойнство. Изложените данни за хомосексуална ориентация и свързаните с това неморални дейности, без това да е истина представлява КЛЕВЕТА.

Втора инстанция.

Софийския градски съд е отменил присъдата районен съд за клевета. Приел, че съдебното производство не е трябвало да бъде провеждано, а делото е трябвало да бъде прекратено. Съдът пише, че в тъжбата на полицая нямало данни за извършено престъпление. Излагали се твърдения за лични нагласи, интимни връзки, забавления и сексуална ориентация.

От изразите на подсъдимите ставало ясно, че те приемат хомосексуалността за срамен факт и не одобряват празненства, в които хората се обличат по начин, който според тях излиза извън традиционните представи за мъжка и женска роля в общността.

Кога няма клевета?

адвокат пловдив и софия за дело за клевета. адвокати пловдив и софияТази позиция на подсъдимите обаче не е съставомерна (не е КЛЕВЕТА). Това е така защото мирогледните им възгледи за хомосексуалността имали значение само за тях самите, но не и за доминиращия обществен възглед и правопорядък.

Намеса в личния живот?

Съдия Мирослава Тодорова пише, че държавата няма право да се меси в личния живот на хората. Той бил защитен и от Конституцията и от Европейската конвенция за правата на човека. Изключения се допускали само когато това е необходимо в интерес на националната и обществената сигурност.

В този случай неоснователното изясняване, включително чрез експертиза, каква е сексуалната ориентация на тъжителя, представлявало недопустима намеса в упражняването на правото на неприкосновен интимен живот.

Сексуалната ориентация като клевета.

В решението на софийски градски съд е подчертано, че всички разпити на свидетели за сексуалната ориентация на полицая са в кръга на личната интимна сфера на човека. Те не можели да бъдат предмет на доказване защото в никой случай съобщаването на факти от интимния живот, включително за сексуалността, не могат да бъдат позорящи.

адвокатска защита наказателни дела пловдив, дела клевета адвокатиНе било допустимо такива факти да бъдат предмет на доказване. Заключението на съдебно-сексологичната експертиза също нямало как да допринесе за изясняване на делото. Твърдения за определени нагласи, характеристики, предпочитания на личността и сексуална самоидентификация.

Позорни обстоятелства – клевета.

С назначаването на такава експертиза първостепенният съд недопустимо е изместил предмета на разглеждане, като е изяснявал дали частният тъжител е хомосексуален.

Самото допускане на доказването на верността на твърденията на подсъдимите и произнасянето с присъда по тях чрез квалифицирането им като позорни представлява нарушение на чл. 32, ал. 1 КРБ и чл. 8, ал. 1 Европейската конвенция за правата на човека.

Според съда огорчението на полицая от поведението на брат му било разбираемо, но защитата на нарушеното му право на неприкосновеност на личния живот е различна от наказателното преследване за клевета.

Повече на www.advokatdimitrov.com

Свързани теми:
Обида и клевета към политици.
Обида в социалните мрежи.
Неимуществени вреди.

*Източник: LexNews.bg

**Заглавие и редакционни промени – Росен Димитров, адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *