Великобритания забрани пушенето в автомобили

пушенетоВеликобритания забрани пушенето в автомобили, превозващи деца. Целта на въведената в Обединеното кралство забрана е да предпази децата и младите хора от вредния навик на родителите си, които поради невъзможността да пушат в английските заведения все повече го правят в колите си.

Според британски учени изпушването дори само на една цигара, особено в малкото автомобилно пространство, излага децата на високи нива на замърсители на въздуха и канцерогенни химикали. Хората често се заблуждават, че отварянето на прозореца при пушене намалява вредите за пътниците. Независимо от отварянето на прозореца обаче, децата поглъщат вредния дим, което мотивира английския законодател да прибегне до тази мярка.

Глобата за нарушение на забраната е 50 британски паунда, което се равнява на дневната работна заплата на неквалифициран работник. Глобата ще бъде налагана без значение дали са отворени прозорците или люкът на превозното средство. Мярката не засяга откритите автомобили, ако гюрукът е свален изцяло.
Тази мярка засилва още повече и без това строгия контрол във Великобритания върху спазването на законите срещу пушенето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *