Адвокат в София и Пловдив – Уеб Медии

Адвокат говори в web медии

адв. Росен Димитров, адвокат в Пловдив и София в специално интервю за сп. Правен свят:

10-годишната абсолютна давност ще доведе до противоречива съдебна практика и хаос

адвокати пловдив - Росен Димитровадвокати пловдив - Росен Димитров

– Тази поправка в Закона за задълженията и договорите е само привидно благоприятна за длъжниците, които към момента биха се възползвали от нея. Тя не е добра и към потенциалните длъжници, тези които обмислят да теглят кредит. Всъщност тя не е добра за целия правен и обществен живот в страната. Ще доведе до правен хаос и до неблагоприятни икономически последици за обществото като цяло.
– Аз не съм против премахването на вечния длъжник, а се старя да погледна обективно на законодателството. Аз не съм банков адвокат, а водя дела срещу банки. Определено обаче съм против измененията в този им вид. Това е така, защото реално от тях ще се възползват незначителна част граждани – длъжници, а пострадалите ще са много повече.
– Равни ли сме с държавата след като тя има предимство и събира парите си преди нас като граждани при еднакъв абсолютен давностен срок от 10 години? Тоест държавата прибира с предимство парите преди кредитора, който плаща сметката, след това лимитира срока за изпълнение на длъжника. Това не е ли грубо погазване на права на един субект за сметка на друг? За мен противоконституционността на промените е очевидна …

За повече към интервюто на Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София /тук/

Промените, свързани с въведената абсолютна давност от 10 години в Закона за задълженията и договорите, не изчезват всички дългове, каза адвокат Росен Димитров в предаването „Темида – цената на истината“ по тв Евроком.

адвокат пловдив - адвокат димитров

Акценти в интервюто:

– 10-годишната абсолютна давност се въвежда само за една част от задълженията на физическите лица. Това са задължения, които имат произход банков кредит или кредит от банкова институция, сметки за телекомуникационни компании, водно и електроразпределителни дружества“, обясни адвокат Димитров.

– Според адвокат Димитров не се изключва отговорността на наследниците за задълженията на наследодателя.

– По един или по друг начин този закон ще бъде променен.  Или ще се намери лице, което да го атакува в Конституционния съд поради противоречие с Конституцията.

– Кредиторите ще намерят друг начин, за да компенсират това неблагоприятно за тях законодателно решение. Такъв опит беше направен с измененията за неустойката тя да бъде два път по-висока от реалния размер на задължението“, каза адвокатът.

– Според Росен Димитров, адвокат в София и Пловдив, ще има много големи спорове за давността – дали е изтекла, дали е прекъсвала, както и откога реално започва да тече. Всички тези спорове ще доведат до различна съдебна практика, тъй като и до момента мнението на юристите е разделено.

За повече към интервюто на Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София /тук/

Премиерът Бойко Борисов обиди ли съсловието на адвокатите?

Бойко Борисов обиди адвокатите

Адвокат Росен Димитров говори пред www.pik.bg

„Адвокат Росен Димитров: Не се обидих, а се поласках от думите на Борисов за адвокатите. Вместо да се обиждаме, да поискаме помощ за РЕАЛНО засегнатите съсловия. Не за нашето!“

„Вместо да се обижда и да изисква пари от държавата, елитарно съсловие, каквото е адвокатското, трябва да даде тон за съпричастие и рефлекс за взаимопомощ към РЕАЛНО нуждаещите се от финансова помощ. В кризисни ситуации обществото логично очаква поведенчески пример от определени гилдии и прослойки. От лекарите се очаква да са на първа линия в борбата с болестта. Oт бизнеса се очаква да окаже сериозна дарителска помощ.“

Защо съм на това мнение като адвокат, вижте в статията:
Не се обидих, а се поласках от думите на Борисов за адвокатите. Вместо да се обиждаме, да поискаме помощ за РЕАЛНО засегнатите съсловия. Не за нашето!

Предсрочно освобождаване или прецедент ли е казусът Полфрийман?

Предсрочно освобождаване
Предсрочно освобождаване или прецедент е казусът Полфрийман

Адвокат Росен Димитров – Адвокатска колегия – гр. Пловдив пред www.vevesti.bg

„Реших да напиша настоящата поради широкия обществен отзвук, който предизвика казусът Полфрийман или по-точно казано предсрочното освобождаване от затвора на осъдения за убийство и опит за убийство австралиец Джок Полфрийман.“

Съгласно личната ми анкета, от 187 гласували 180 не одобряват освобождаването, а 7 го намират за правилно, което прави 3.74 % от всички гласували.

Освен обществените нагласи, прегледах и доста практика на съдилищата в България по делата за предсрочно освобождаване. Попитах и колеги – адвокати дали са имали или знаят за подобен казус.

Оказва се, че определението на Софийски апелативен съд по казуса Полфрийман е прецедент в съдебната практика в България.

Защо мисля така, научете от цялата статия тук – Предсрочно освобождаване или прецедент ли е казусът Полфрийман?

Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения

Погасителна давност
Погасителна давност

“Преди години не платих на мобилен оператор и закрих номера. Сега не спират да ми звънят и да ме тормозят да им плащам. Плашат ме и със съдебни изпълнители… Да плащам ли, няма ли давност?“

Адвокат Росен Димитров – Адвокатска колегия – гр. Пловдив пред kik-info.com

Когато някой дължи пари на друг човек, на мобилен оператор, водоразпределително дружество или каквато и да е друга фирма, но не плаща, е нормално, този който има да получава парите да покани длъжника си да плати. Поканата може да е писмена – с писмо с обратна разписка, Нотариална покана, или устна.

Ако поканата е устна, често тя звучи заплашително, като всяко следващо обаждане е по-грубо и нагло от предните, дори граничи със заплахи. Така правят колекторските фирми. Много често, ако има такъв психологически натиск, то това означава, че длъжникът вече “не дължи“, а грубостите и натискът по телефона са защото парите не могат да се съберат по законов ред – чрез съда.

Цялата статия е тук – Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения

Давностният срок на глобите, налагани от КАТ, започва да тече от влизането в сила на Наказателното постановление

Давностният срок на глобите
Давностният срок на глобите, налагани от КАТ

Адвокат Росен Димитров пред Съюз на българските автомобилисти: СБА – 9-ти януари 2019

Адвокат Росен Димитров: „Давността на глобата започва да тече от датата на съставяне на Наказателното постановление.

Относно влязлото в сила Наказателно постановление, с което е наложено наказание “глоба“, също има давностни срокове. Според закона, наложеното административно наказание „глоба“ не се изпълнява, ако са изтекли 2 години от датата на влизане в сила на наказателното постановление, с което е наложена.

Важно е да се каже, че освен “глоба“ има и други административни наказания. Те са “временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност“ и “обществено порицание“. При тях давността е различна от тази при глобата. Ако е наложено наказание “временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност“, то не се изпълнява, ако са изтекли шест месеца, а ако наказанието е “обществено порицание“ давността е три месеца.

Следва да кажем, че давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.“

Тук е цялата статия.

Адвокат София и Пловдив
Адвокат София и Пловдив за правна защита

Боят и отравянето на кучета по селата се приемат за нормални

„Наказателният кодекс чл. 325 “б” предвижда, който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, да се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.“ Тема на разгледания казус в tretavazrast.com е Насилието върху животни по повод Международния ден за защита на животните – 4-ти октомври

Законодателят у нас не прощава за жестокост над животни. Въпросът е доколко това се спазва и колко сигнали се подават? По темата споделя Адвокат Росен Димитров за tretavazrast.com.

Ухапа ме куче, какво да правя? Ухапаният може да осъди собственика на животното да му плати парично обезщетение, което се определя от съда. Точният му размер зависи от конкретния случай.

Адвокати за Делото на Шведа

„Защо медиите твърдят, че шведът се е измъкнал само с глоба? Основаната им цел е да манипулират обществото или да го информират? Може ли Шведът, ритнал камериерка, да осъди България? Според мен може и мисля, че ще го направи.“ Тема на разгледания казус в trafficnews.bg е Делото на шведа и Решението на Бургаския съд. Тук е цялата статия.

Законът е приложен. Уловка е, че шведът се е измъкнал само с глоба! По темата споделя Адвокат Росен Димитров за trafficnews.bg.

Адвокат София и Пловдив
Смекчаващо вината обстоятелство
Нотариуси, ЧСИ и адвокати заслужават ли бой?

Местоработата смекчаващо вината обстоятелство ли е?

„Смекчаващо вината обстоятелство ли е местоработата? За ритнатата камериерка – може, за бития нотариус – не“. Тема на разгледания казус в trafficnews.bg. Тук е цялата статия.

Нотариуси, ЧСИ и адвокати заслужават ли бой? По темата споделя Адвокат Росен Димитров за trafficnews.bg.

Пловдивски адвокати обучават ученици срещу агресията

Адвокатска колегия Пловдив сформира екип в състав трима души с председател адв. Зоя Тошкова и членове адв. Наум Китанов и адв. Росен Димитров за изнасяне на безплатни лекции по право в пловдивските училища от 12 адвокати от Пловдив.

Регионалният инспекторат по образованието адмирира инициативата на Пловдивските адвокати, които ще обучават pro bono ученици срещу агресията.

Четиво за 5 минути

Пловдивски адвокати образоват правно безплатно
Безплатно правно образование
Адвокат обучава безплатно ученици по право
Пловдивски адвокати влизат в пет училища, за да образоват правно безплатно

Пловдивски адвокати влизат в пет училища, за да образоват правно безплатно

Инициатор на идеята е адвокат Росен Димитров, който е определен от Адвокатския съвет Пловдив да организира обучението.

„Адвокатите като представители на една хуманна и престижна професия, чрез тази инициатива, могат да увеличат правната култура на младежите, което би ги предпазило от евентуални посегателства срещу личността им“ – думи на председателя на Адвокатска колегия – Пловдив Стефан Левашки.

Четиво за 5 минути

Колекторите и фирмите, събиращи вземания, имат ли право да тормозят?

Адвокат Росен Димитров споделя да не се предприемат никакви действия. При следващото обаждане изрично да се настоява обаждащият да се представи и да изясни от името на коя фирма е искането. Цялата статия е тук.

Жалбите срещу служители на колекторски фирми ежемесечно нарастват в Комисията за защита на потребителите. По темата говори адвокат Росен Димитров за trafficnews.bg.

Колекторите и фирмите, събиращи вземания, тормозят
Жалби срещу служители на колекторски фирми
Погасяване на дългове
Хората, потърсени от фирми за погасяване на дългове, имат права, защитени от закона.

Хората, потърсени от фирми за погасяване на дългове, имат права, защитени от закона.

Ако една колекторска фирма заведе дело срещу длъжник, то няма да може да докаже основателността на искането си и няма да може да го осъди. Научи защо от тук.

Адвокат Росен Димитров говори за колекторите и фирмите за събирания на вземания пред trafficnews.bg.

Обидата в социалните мрежи

Адвокат Росен Димитров споделя пред www.kik-info.com дали обидата в социалните медии може да бъде наказана.

„Едни и същи хора постоянно злобеят срещу мен във Фейсбук и ме обиждат. Писна ми. Мога ли да ги осъдя?“

Обидата е умишлено престъпление от частен характер, което означава, че то се преследва от лицето, което е адресат на обидните квалификации. Обидата в социалните мрежи би могла да бъде доказана по несъмнен начин, каквито са законовите изисквания и да не представлява особена трудност за съда да мотивира осъдителна присъда за обида нанесена онлайн.

Четиво за 5 минути

Обидата в социалните медии
Обидата е престъпление

Жестокост спрямо животни

Адвокат Росен Димитров пред 24chasa.bg за проявите на жестокост спрямо животни и какво предвижда законът.

„Осъдиха мъж, проявил жестокост към куче.“

Осъдителните присъди за проявена жестокост към животни имат възпитателен ефект. Когато в едно общество насилието, упражнявано над животните, е всекидневие, то това е знак, че законността е сведена до минимум. Статистика на ФБР е категорична: всички серийни убийци са започнали с насилие над животни, без изключение.

Четиво за 5 минути

Отговорност на счетоводителите и криминализирането на укриването на осигуровки

Адвокат Росен Димитров пред www.kik-info.com за отговорността на счетоводителите и криминализирането на укриването на осигуровки

„Затвор и глоба за укриване на осигуровки в големи и особено големи размери“

За личното спокойствие и в полза на всеки счетоводител е да изисква от управата на фирмата, която обслужва, декларация за истинността на предоставените документи.

Четиво за 5 минути

Колектор е осъден

Събирач на дългове е осъден от 76-годишна жена

Адвокат Росен Димитров пред www.marica.bg.

„Реагирахме навреме и отговорихме адекватно на съдебната претенция на компанията. Колекторската фирма бе осъдена да заплати на клиентката ми разноските ѝ за водене на делото.“

Районният съд в Пловдив постанови да се покрият и разноските по делото.

Четиво за 5 минути

Наказателна процедура срещу България от ЕС заради текст от ГПК – истина или спекулация?

Адвокат Росен Димитров пред www.trafficnews.bg за своето мащабно изследване върху чл. 417, ползван от банки, енергийни дружества и кредитори да съдят клиентите си.

„Процедура срещу България заради чл. 417 няма!“

Запознайте се с изследването за ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ от ТУК. То включва:

I. Има ли наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия, поради приложението на чл. 417 от ГПК?
II. Заповедно производство в Европа.
III. Заповедно производство в България.
IV. История на заповедното производство в България.

Четиво за 5 минути

чл. 417, ползван от банки, енергийни дружества и кредитори да съдят клиентите си

Колектори тормозят българка
Колектори тормозят българка

Колектори тормозят българка в Холандия

Адвокат Росен Димитров пред www.trafficnews.bg за начина, по който колекторите извършват процеса по събиране на задълженията.

„При обаждане изрично да се настоява обаждащият да се представи и да изясни от името на коя фирма е искането.“

Законът урежда процедурите по събиране и погасяване на задължения към частни фирми.

Четиво за 5 минути

Частни съдилища към частни фирми ни съдят без процес

Адвокат Росен Димитров коментира пред www.trafficnews.bg как частни съдилища към частни фирми ни съдят без процес и пита защо получават субсидии по Европейски проекти.

„Колекторските фирми „С.Г. груп“ ООД и „Финанс про колект“ не са членове на Асоциацията на колекторите агенции в България.“

Защо конфликтът на интереси между Колекторска фирма и Арбитражен съд е подминат от закона? Преборването на тези порочни практики е кауза, засягаща цялото общество.

Четиво за 5 минути

конфликтът на интереси между Колекторска фирма и Арбитражен съд

Насилие от ревност

Нона Славова, залята с блажна боя, е разочарована от решенията на двете правораздавателни инстанции

Адвокат Росен Димитров коментира пред www.24chasa.bg, че наложените наказания са крайно несправедливи.
„Ние поискахме затвор. Прокуратурата пледира лишаване от свобода, но условно.“
Несправедливите наказания са водеща причина момичето да напусне България.
Четиво за 5 минути

Насилие над животни

Сигналите за измъчвани животни, разследвани за една календарна година, са над 200

Адвокат Росен Димитров пред www.24chasa.bg за минималните наказания налагани при доказано насилие над животни.

„С глоба от 1500 лева бе наказан мъжът, посякъл куче с брадва в Пловдив.“

Човек, убил или трайно наранил котка, куче, крава или друго гръбначно животно, може да лежи в затвора до три години и да бъде глобен от 1000 до 5000 лв. според Чл. 325 „а“ и „б“ от НК.

Четиво за 5 минути