Явно медийната низост у нас е безгранична!

Медийната низост у нас е безграничнаЕдна млада дама, на която преди време оказах правно съдействие, се свърза с мен с въпроса “Вярно ли е това?“ Вярно е, че “Явно медийната низост у нас е безгранична!“

Става въпрос за статия в българска медия.

Заглавието е грабващо и доста хора очакват да се случи нещо подобно. Разбира се, написаното ще бъде прието от много като измислица, но също толкова много ще му повярват. Заглавието е :

Важно! Ако имаш заем – прочети го непременно!

Написаното го представям по-долу. Лично аз се напънах да се сетя за нещо по-идиотско, но не успях…..

Написаното в статията, линк към която представям по-горе е следното:

“Eвропейската комисия нанесе неочакван удар върху банките.

Европейската комисия нанесе неочакван удар върху банките. След заседание проведено в строга секретност и необявено преди това официално, Европейската комисия излезе с директива. Тя забранява на банките да преследват неплатежоспособните си клиенти. Забранява да начисляват лихви върху кредитите им в рамките на следващите 5 години.

Директивата трябва да се приложи незабавно в рамките на целият европейски съюз. Това означава, че от утре всеки който е взел пари на кредит от която и да е банка оперираща на територията на Евросъюза, може да спре да обслужва кредита. При това без да се притеснява, че ще бъде съден. Или преследван и тероризиран от банковите институции.

Подаване нза зявление за заличаване на кредит? (бележка моя – адв. Росен Димитров)

Единственото което трябва да направи е да подаде заявление, че прекратява обслужването на кредита си за следващите 5 години. Заявлението се подава в три екземпляра. Един към банката отпуснала кредита. Един за централната банка на страната от територията на която е изтеглен заема. И един остава за кредитополучателя.

Този гратисен период, както го нарекоха от Еврокомисията, важи за абсолютно всички видове кредити. Независимо дали са изтеглени от частни лица или юридически лица.

Тоест, ако вие сте взели ипотечен кредит, потребителски кредит имате кредитна карта или друг някакъв кредит, от утре можете спокойно да спрете да го обслужвате. Настоящата директива прекратява и започналите преследвания на банките, срещу лица които са престанали да изплащат кредита си през последните две години.

Вярно ли е това?

Така публикуваната „новина“ звучи много атрактивно. Едва ли има семейство без кредит, т. е. удовлетворяваща е за огромен брой хора. Но всеки човек би следвало да се замисли възможно ли е това? Какви ще са последствията, ако това се случи? Най-елементарната последица е срив на банковата система и фалит на банките. Всички банки! Защото няма банка, която да не отпуска кредити.

И ако някой не може да си представи последиците от това да няма банки – нещо, което автоматично рефлектира върху абсолютно всички сфери на живота, то би било хубаво поне да си даде сметка, че няма как да се получи някой, отпуснал големи суми пари, на множество хора, да се откаже от събирането на тези пари с лека ръка.

Друг е въпросът честно и морално ли е предприемането на такива действия спрямо заемодателите, които са не само банки -парични заеми даваме всички, нали?

solicitor in Bulgaria Lawer in Plovdiv, legal adviser PlovdivНапоследък обаче, все повече се задълбочава тенденцията медиите да публикуват шокиращи и сензационни заглавия с недотам или изобщо невярна информация.

Към такива методи вече прибягват дори и иначе /доскоро/ известни като обективни и безпристрастни медии. Достоверна и добре написана информация може да се намери във все по-малко такива.

Каква може да е целта на подобно повсеместно желание у медиите да публикуват лъжливи новини със сензационни и шокиращи заглавия?

От една страна, това е начин да се манипулира общественото мнение. Да се насочват обществените нагласи в определена и желана посока. На хората се вменява, че живеят зле, че са освен много бедни, също така са и много нещастни и онеправдани.

Явно медийната низост у нас е безгранична!

Внушава им се, че друг е виновен за тяхното нещастие и нищо не зависи от тях самите. По този начин освен, че им се внушава чувство на обреченост и им се отнема отговорността. А такъв народ, който се чувства обречен е като пластелин в ръцете на определени хора, чиято цел е да могат да направят от него каквото си искат.

А те искат да го манипулират в своя полза!

Друга съществена причина за такова поведение на медиите е, че колкото по шокираща е новината или поне заглавието, толкова повече хора ще го коментират. Повече хора ще отворят статията, а всяко едно кликане носи пари на този, който е публикувал линка към нея.

Това са основните, но далеч не единствени причини. Вие избирате дали да продължавате да вярвате на всяка примамливо звучаща информация. Дали да пълните джобовете на определени хора или ще използвате мозъка си, и ще вярвате в собствените си сили, и в …. нормалната житейска логика!

Не съм сигурен, че заглавието  “Явно медийната низост у нас е безгранична!“ е най-подходящо!

*Настоящата изразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *