Трудово право

cemented-4-1214066Трудово право.

Когато шефът ме назначи на работа, ми каза, че работата е елементарна и всеки може да я работи, дори да няма висше образование, каквото беше изискването в обявата. Сега ме уволни, защото не съм бил квалифициран за тази длъжност, понеже нямам висше образование. Може ли да го съдя, че се отметна и ме уволни?

В този и подобни случаи основанията за оспорване законността на уволнението пред съда са на лице, тъй като е недопустимо работодател да уволни работник или служител за това, че последният няма необходимото образование или професионална квалификация, при положение, че когато го е наемал за същата работа е знаел това, но въпреки това е решил да го наеме.

По такъв казус се е произнесъл Върховният касационен съд с Решение № 207 от 02.10.2014 г. по гр. д. № 2355/2014 г, който приема, че когато работодател се е съгласил, че притежаваните от работника образование и квалификация не отговарят на обявените от него, но са достатъчни за конкретната работа и работникът би се справил със задълженията си, то впоследствие не би могъл да черпи благоприятни за себе си последици от това свое поведение, и да прекрати законосъобразно трудовото правоотношение, позовавайки се на чл. 328 ал. 1 т. 6 от Кодекса на труда, а именно липса образование и професионална квалификация у назначения работник или служител.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *