Призовка от съд

Призовка от съдПреди малко имах среща с поредната жена, която е осъдена без да знае.  Жената не е получила призовка от съд. Получила е съобщение от Частен съдебен изпълнител, за насрочване на опис върху вещите й в апартамента, където живее. Получавайки този документ от ЧСИ се обърна към мен за съдействие.

Как става осъждането без знанието на страна по делото съм писал в статията “Как ме осъдиха без да знам?“.

Въпросната жена твърди, че призовка от съд не е получавала и никой не я посещавал в дома й. Тук има и една малка, но значителна подробност. Тя е, че жената преди време е живяла на друг адрес, който е напуснала. Дали призоваването е ставало на този друг адрес, към момента не може да се отговори. Това е защото все още не съм разгледал въпросното дело, по което тя е осъдена без да знае.

Докато жената беше в кантората ме посети съдебния призовкар, за да ми връчи съобщения, включително призовка от съд. Получих си каквото трябва, свърши ми срещата с осъдената жена и излязох навън по работа. Излизайки на таблото във входа, където е кантората, видях съобщението, което е на втората снимка. То гласи следното:

“Ако не се явите, за да получите призовката/съобщението с книжата в указания срок, те ще се приложат към делото и ще се считат за редовно връчени.“

Тоест, съдебният призовкар е посетил длъжника, него го е нямало на адреса му. Поради това съобщението е оставено или залепено на видно място във входа. По принцип съдебният прозивкар е длъжен да посети адреса поне три пъти.

адвокати в пловдив и СофияТака е по закон не само в България. В много европейски държави призоваването е с обикновено писмо по пощата, което значи, че у нас в доста по-голяма степен се гарантират правата на длъжника, че ще получи документите за заведеното срещу него дело.

В случай, че длъжникът не види съобщението си и/или не се яви в дадения срок ще има още едно  “осъдиха ме без да знам“.

ВАЖНО!

Ето защо е изключително важно да се обръща внимание на залепените около входа бележки. Там, наред с досадните реклами “купувам-продавам“ може да има изключително важна информация за заведени срещу Вас дела.

Игнорирането на тези бележки може да има много тежки последици – влизане в сила на заповеди за изпълнение и осъдителни решения срещу Вас.

*Настоящата не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат.

 

20 мнения за “Призовка от съд

 1. Кой и как ще докаже , че призовкарят е бил на адреса и призовката е доставена. Единственото доказателство трябва да е личен подпис. Ако е връчена на съсед или роднина би трябвало те да носят отговорност за не доставянето.

  1. Не би трябвало да се предполага, че призовкаря ще „излъже“, че е посетил адреса. Какъв му е интереса? По тази логика трябва да се съмняваме и в нотариуса, и в съда, и във всеки държавен орган. И защо? Защото на някой хора много им е удобно да се преструват, че не били знаели. Ми за това имаме „постоянни адреси“. Но….нали е по-удобно да е анархия….да не може никой да ни намери….а след това…“горките онеправдани“.
   А за подпис от съсед…едва ли някой съсед ще „се навие“

   1. Много работи не би трябвало да се предполагат а те си съществуват. Примерът ти с нотариуси и съдии е смешен, точно те са най-крадливите и корумпирани служители в България.И каква е тази практика по закон „да го остави на видно място“. Та всяко дете може да го вземе и да го хвърли в кофата.Закона така е направен. Я заплатата на призовкаря да зависи от това колко призовки е занесъл лично срещу подпис,да видиш как ще ги намират. Ама сега е лесно-няма го аз го оставих във входа и всичко е точно.Ако е къща с двор къде ще го остави? На улицата ли?

   2. Призовкаря в повечето случаи лъже, че е посетил адреса защото е взел някой лев от заинтересованата страна. Споделям от личен опит. Адреса посетен 5 пъти, лицето не е открито вкл. и в дени и часове когато съм си бил в нас! После хванах призовкаря натясно и си призна, че си докарват някой лев по този начин всички като него.

   3. до Димитров: Да ви дам ли примери за нотариуси, призовкари, съдий, адвокати които за некоректни/ да не казвам и по груби прилагателни/.
    Нормално ли е, когато призовкаря е минал на въпросния адрес и не е намерил никои , да се дължи на това , че даденото лице примерно е на работа/ и още много примери къде може да е/.И какво означава : оставено на видно място във входа!.Това означава , че всеки може да го вземе / най- малкото от любопитство и да не се постави на същото място/.
    И не е ли време съдилищата да влезнат в крак с времето – с тези хартиени носители – докога?
    НАП много бързо намират начини да изнамерят своите длъжници.
    Всичко това го отнасям за нормалните хора/ не рецидивисти, доказани измамници /.

   4. Познавах призовкар, който наистина не влагаше усилия да носи призовкките. Често го виждах в кварталното кафе, даже доста по-често от нормалното. Не твърдя, че не си е вършил работата, но ако има 10 призовки на ден, това би му отнело 8 часа, а със сигурност не работеше 8 часа. Извинявам се за частния случай, но съм убеден, че има недостатъчно коректни и адвокати и нотариуси.

 2. Не съм юрист, но за юридическо лице това е повече от нормално. Сниманият документ е за ЕООД. КОЕТО Е ДЛЪЖНО да има адрес. Но физически лица….. 3 месечен престой в чужбина е нормално нещо (разрешено от всички закони), без да е необходима регистрация/пререгистрация на адрес. Така че…. определено считам, че не сте прав г-н Димитров

  1. Аз пиша за законодателните разрешения у нас, които са в синхрон с тези от в страните в ЕС.

 3. Моля ви да не споменавате нотариусите като надеждна инстанция. Изповядват сделки без да проверят дали продавача има въобще права върху имот или фирма, защото „не били длъжни“. След което реалните собственици разбират, че това което притежават вече не е тяхно против волята им, но съдебната система отказва да анулира сделките, защото имало плащане. По отношение на казуса, който описвате Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е сигурно, че лицето е редовно известено, за да му се гарантира правото на защита. Дали има или няма интерес призовкарят да лъже няма значение.В този смисъл е неадекватна и практиката да се водят дела срещу длъжници, без да бъдат известени с аргумента, че можели да се укрият. Така длъжниците не могат да оспорят нито действията на кредитора, нито разходите, които той декларира пред съда.

 4. Оставената призовка във входа може да бъде унищожена от недобросъвестни съседи или случайно минаващи хора.
  Така е и във входа в който живея – лично домоуправителката почиства всеки ден входа от всички писма, реклами, призовки и т.н., които не са пуснати в пощенските кутии. И то преди хората да са се върнали от работа.
  Така лично на мен са ми „изчезвали“ залепени върху пощенската ми кутия съобщения от куриерски фирми. Няма да описвам какво стана, когато я видях и се опитах да направя забележка. И това продължава …

 5. Няма такова нещо като …..аз не съм разбрал! Има… аз се скрих .как всички длъжници не разбират кога и как ги осъждат ,но ако шефа им забави заплатката с 2 дена ще има да питатат и разпитват. Не може да знаеш че дължиш „х“ лева от години и някой няма да си потърси!Променете си манталитета или не теглете кредити или ги връщайте в срок …инак ще ви съдят!

 6. Искам да попитам нормално ли е призовката да се прати на настоящия адрес,а не на постоянният.

  1. Да, законът гласи “Съобщението се връчва на адреса, който е посочен по делото. Когато адресатът не е намерен на посочения адрес, съобщението се връчва на настоящия му адрес, а при липса на такъв-на постоянния.“ Мисля, че е оправдано!

 7. Държавните органи начело със съдии и прокурори и адвокати лъжат и без това, на всеки е ясно. Призовкаря може да лъже просто защото го мързи да ходи до там, независимо, че му се плаща за това. Сега, всеки блок има домоуправител, първо като отиде призовкаря три пъти до адреса и лицето го няма, да накара домоуправителят да се подпише, че призовкарят е бил там и е търсил лицето. Това не е проблем. После, това същото съобщение да се залепи на вратата, на лицето и да се снима с апарат , че е било залепено, в дата час, ама че после било отлепено не е вече негов проблем….на призовкаря и накрая да се пусне обява във държавен вестник, за съответното събитие. Лесно …нали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *