Почивка или вноска по кредита?

credit-squeezeВъпросът “Почивка или вноска по кредита?“, зададен от страницата BankStop, доста ме впечатли снощи, поради което реших да напиша настоящата статия.

Преди няколко седмици написах друга – “Отношението към съдебните изпълнители“. Основен повод да го направя беше, че една банка се оказа много упорита в нежеланието си да плати доброволно на мой клиент.
Естествено тази й упоритост беше временна, защото Частен съдебен изпълнител (ЧСИ), по моя молба, наложи запор върху сметките на банката в Българска народна банка. До там се стигна защото банката не изпълни разпореждането на ЧСИ сама да наложи запор на банковите си сметки, които са в същата банка. Поради горното, клиентът ми си получи парите, след като преди това беше осъдил същата банка.

BankStopДругия повод беше и една страница във Фейсбук, която призовава да се спре финансовото робство. Тогава написах, че не знам дали освобождаването от финансовото робство означава всеки да спре да си плаща заемите и задълженията. Написаното от мен тогава:

“В същият дух е и страница, която видях наскоро във Фейсбук. Тя се котира доста добре, има много харесвания и призовава да се освободим от финансовото робство. Разпространява се и подписка за отмяна на ЧСИ, заедно с ред други въпроси.
Аз лично не мога да си представя как може да се освободим от финансовото (дълговото) робство, за което зове страницата. Не знам и дали освобождаването от финансово робство означава всеки да спре да си плаща заемите и задълженията.“

Снощи въпросната страница пак ми се появи във Фейсбук и този път разсея всякакви съмнения. Действително страницата призовава хората да спрат плащанията на задълженията си. Написаното гласи:

Bank Stop 2“Този месец какво избра: почивка със семейството си или вноската по кредита?“

Като се има предвид, че страницата призовава и за забраняване на ЧСИ, не ми се иска да предвиждам резултатите от успеха на начинанията й. Най-вероятно обаче, призивът ще донесе повече работа на ЧСИ и на адвокати, които ще събират неизплатени задължения от избралите почивка вместо вноската по кредита.

И последно: според една статистика в TheGlobalEconomy, коятo може да се види ТУК, България е на 13 място по необслужвани кредити в света. С почти същия процент – 16.88%  са Италия и Унгария.

*Настоящата не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *