Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков НЕ излиза на свобода

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков НЕ излиза на свободаПодсъдимият за смъртта на Милен Цветков НЕ излиза на свобода. Днес медиите излязоха със заглавия, че подсъдимият Кристиян Николов по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков излизал на свобода! Същите заглавия могат да се намерят тук и тук. В резултат на тези медийни манупулации хората остават с грешни представи. Голяма част от тях мислят, че делото е приключило, подсъдимият е оправдан и излиза на свобода.

Това е заблуждаващо и НЕвярно. Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков НЕ излиза на свобода

Подсъдимият по делото Кристиян Николов НЕ излиза на свобода. Той не е оправдан. От момента на извършването на деянието – ПТП след употреба на наркотични вещества виновният беше задържан под стража. Задържането под стража е мярка за неотклонение, която има за цел да препятства възможността на обвиняемия или подсъдимия да се укрие до приключване на делото срещу него.

Повече в Мерките за неотклонение и медийните манипулации. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Не знам дали това изявление на водещия, а и заглавията на вестниците, са резултат на дълбокото им непознаване на правото.  Или липсата им на елементарна правна култура. Или пък е съзнателно действие в търсене на сензация. Или просто се цели да се създаде внушението, че у нас съдебната система не работи. По-точно работи, но в защита на престъпниците.

Днес 01.09.2021 г. съдът промени мярката на подсъдимия К. Николов в по-лека. По-леката мярка е “Домашен арест“. Това не означава, че той излиза на свобода! Означава, че до приключване на делото ще бъде под домашен арест. Тоест, докато делото е висящо и се събират доказателства той няма да е в ареста а вкъщи. Ако мярката не се промени отново.

Повече в Мерки за неотклонение. Автор Росен Димитров – адвокат в София и Пловдив

Мерки за неотклонение са подредени по тежест. Първата – подписката е най-леката мярка за неотклонение. Подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Гаранцията най-често е парична сума, която се определя съобразно имотното състояние на обвиняемия. Тя може да бъде и в ценни книжа. Домашният арест се състои в забрана обвиняемият да напуска жилището си без разрешение на съответния орган. По-голям интерес вероятно представлява най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража“

В случай, че има промяна в обстоятелствата мярката му за неотклонение “Домашен арест“ може отново да бъде изменена в по-лека “Парична гаранция“ или “Подписка“ или в по-тежка – отново “Задържане под стража.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

**Свързани теми:
Мерките за неотклонение и медийните манипулации
Мерки за неотклонение
Евентуален умисъл за смърт при ПТП? Случаят М. Цветков
В памет на Милен Цветков!
Обществен натиск и правораздаване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *