Освобождаване от наказателна отговорност – чл. 78а от НК

Освобождаване от наказателна отговорност чл. 78а от НКОсвобождаване от наказателна отговорност – чл. 78а от НК. На всеки би могло да се случи да извърши нарушение или дори престъпление. Извършването на нарушение е основание за възникването и реализирането на административно-наказателната отговорност на извършителя. Извършването на престъпление е основание за възникването на наказателната отговорност.

Освобождаване от наказателна отговорност – чл. 78а от НК

Aдминистративно-наказателната отговорност  е последица от извършването на административно нарушение. За да се реализира тя е необходимо да се състави акт за установяване извършването на административно нарушение /АУАН/ и издаване на Наказателно постановление /НП/, с което се налага административно наказание. Ако НП не се обжалва, то влиза в сила. В случай на жалба срещу НП, съдът потвърждава респ. отменя наказателното постановление. Редът за налагане на наказания за нарушения е регламентиран в Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. Повече за АУАН и НП – тук.

Наказателната отговорност е последица от извършено престъпление. За да се реализира тя е необходимо да се повдигне обвинение за извършено престъпление, предаването на извършителя на съд и неговото осъждане. Престъпленията са изрично изброени в Наказателния кодекс /НК/. Наказания за тях се налагат от съда по реда на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/.

Замяна на наказателната отговорност.

Адвокат освобождаване от наказателна отговорностЗаконодателят обаче, е предвидил възможност за извършено престъпление, наказателната отговорност на лицата да бъде заменена с административно-наказателна. Това означава, че едно лице извършва престъпление, а му се налага наказание за извършено нарушение. Наказанието е глоба в размер от 1000 до 5000 лева.

Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба.

Това е една доста благоприятна възможност, един “законодателен бонус“ за извършителите на леки престъпления. Този бонус се нарича – освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба.

Този институт намира огромно приложение в практиката на съдилищата. Законодателят го е въвел поради възможността всеки порядъчен и неосъждан човек да извърши престъпление – транспортно произшествие, обида, клевета, лека телесна повреда, хулиганство и др. На такъв човек следва да бъде дадена възможност да се поправи чрез чл. 78а от НК. В случай, че този член се приложи, то лицето се третира, като неосъждано – то е лице с чисто съдебно минало. За да бъде реализиран този бонус обаче, е необходимо да са изпълнени законовите изисквания на чл. 78а от НК.

Предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност.

– извършителят на престъпление да бъде пълнолетен – навършил 18 години;
– за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години, или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
– деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел;
– причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени;

От чл. 78а от НК е видно, че освобождаване от наказателна отговорност с налагане на глоба е допустимо за не тежки престъпления, по отношение на неосъждани лица, които лица са възстановили щетите, които са причинили.

Освобождаването по чл. 78а от НК е приложимо само веднъж. Повторно освобождаване се допуска само, ако деецът е бил реалибитиран.

Адвокат в Пловдив и София наказателни делаОсвобождаване от наказателна отговорност може да стане по два начина:

– По инициатива на прокурор установил, че законовите предпоставки за приложение на чл. 78а са налице. Искането на прокурора е до съда. Съдът единствен има правомощието да проложи чл. 78а от НК.
– По инициатива на съда в случаите, когато прецени, че предпоставките са налице. В този случай освобождаването става независимо и въпреки волята на прокурора.

Особеното при освобождаване от наказателна отговорност, е че съдът е задължен да приложи чл. 78а и освободи от наказателна отговорност обвиняемия или подсъдимия, ако предпоставките са налице. Това съдът е длъжен да стори независимо от своето вътрешно убеждение. В противен случай законът би бил нарушен, а съдебният акт незаконосъобразен.

Ограничаване приложението на Освобождаване от наказателна отговорност – чл. 78а от НК.

Законодателят въвежда и ограничение в приложението на института. Освобождаване от наказателна отговорност – чл. 78а от НК не може да има ако деецът е бил в пияно състояние. Става въпрос за извършването на престъплението по чл. 343 буква “б“ от НК – шофиране в пияно състояние. Пиян шофьор не може да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена глоба. На такъв шофьор задължително се налага наказание лишаване от свобода /затвор/.

*Освобождаването от наказателна отговорност е основен институт на наказателното право и много често е цел на всеки подсъдим и неговия адвокат.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.
**С последните изменения на Наказателния кодекс от 26.09.2015 г. е невъзможно на пияни шофьори да се налага и наказание ''Пробация''. На тях директно се налага наказание "лишаване от свобода". Повече за измененията на НК – тук.

10 мнения за “Освобождаване от наказателна отговорност – чл. 78а от НК

  1. Комшията ми ме мрази имаме вражда,,,падна с колелото си пред автомобила ми,,,аз излезнах от колата и го ударих с шамар и юмрук в ребрата,,,от юмрука иска да изкара че съм го блъснал с колата и за това го болят ребрата,,,не съм го докосвал с колата,,сам падна,,след половин час дойдоха милиционерите,аз излизах от банята,,,искаха ми документи на колата разни подобни само лична карта и проба за алкохол им дадох,,отрицателна,,неговата е положителна сигурен съм,,,написаха ми акт за нещо си а копие не ми дадоха да видя за какво става въпрос,,,каква е тази държава какво става не знам цялата къща ни направи в дупки сега симулира че съм го блъснал с колата кви са тези простотий и корупционни схеми не разбирам вече

  2. Бях осъден на пробация за престъпление което не съм извършил, полицията ме принуди и заплаши да ме бие, и аз се уплаших и се признах за виновен, но аз нямам.нищо общо с този случай една жена е извършител на това престъпление и сега немога да кандидатствам за никаква работа тоест имам забрана относно някои права, заради чужди грешки. Това е недопустимо относно мен аз съм на 18ет г. И още уча
    Нашата страна е много несправедлива с хората просто те съдят за това че.нямам доказателства, че не съм аз….. всичко е объркано и гнило може ли.да ме съдят за това което не съм извършил!!!!!!!!

    1. Здравейте! Благодаря за въпроса. Казвате “аз се уплаших и се признах за виновен…“. Адвокат ползвахте ли или решихте, че сам ще се представлявате?

  3. Здравейте овиняватма за чл343 и после получих едно песмо от сада и ватре пише че ми налагат чл375 и по от доло с чл 78 НК и незнам какво е това но попитах контролните органи за информация какво наказания шеми дадат доло горе и теми казаха че лишаване от свобода от 1 до 3 години . Но при туи положение аз до сия не бях осаден никога нямам никакви кражби никакви овинение. Чист сам за прави пат миеее тряба поне дами дадат някаква пробация Ели ословно ели някаква глоба А деректно затвор несам съгласен щото не бях пиян на вулкана нито някакви вреди а само бях временно ми отнеха шофьорската ми книшка докато вастоновя акта а и плус туии сам платил акта само ми остана да закарам платената квитанция на акта до КАТ и дами дадат книшката и по патя ма спират и ма проверяват по даблета и излиза че сами отнети докоментите временно но аз им казвам хора е сия отивам дасия взема его виш платих акта само ми остана да закарам квитанцията до КАТ и саси взема книшката .но полицаите нищо не можаха да направят ими свалиха табелите на колата а колата се водеше на приятелката ми ок съгласен сам на тяхното нищо чеса свалили табелите наруших няма как но за туи нещо дама лишат от свободата малко мие интересно и нз кода правя сия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *