Обществен натиск и правораздаване

artiagua-grafitti-1199877Дълго си мислех дали да разровя една прясна рана, само броени часове след смъртта на едно 18 – годишно момче във Враца, пребито пред безучастните погледи на мнозина свои съграждани, но в крайна сметка реших, че ще е добре да го направя, като изложа гледната си точка по наболялата тема. Проблемът всъщност е доста по – дълбоко кодиран в битието ни, а случаи като врачанския представляват негови проявни форми.

Та…първоначално врачанската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу двамата братя – биячи, известни като „Поничките“, по чл. 124 пр. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост в следствие на умишлено причинена лека телесна повреда, за което предвиденото наказание е лишаване от свобода до 5 години.

Днес, обществото ни или някаква част от него, организира различни мероприятия в памет на загиналото момче от една страна, а от друга – тези мероприятия представляват опит на обществото да наложи свой модел за налагане на наказание спрямо определени лица, без да се съобразява със Закона и на практика изземвайки функциите на прокуратурата и съда.

Не съм учуден, че прокуратурата се върза на всичко това и след като изпрати цели 7 / седем / прокурори от София да нищят случая във Враца, изведнъж разбрахме, че спрямо „Поничките“ вече има повдигнато по-тежко обвинение – такова по чл. 116 ал. 1 т. 11 във връзка с чл. 115 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без замяна! Като уточнявам, че не познавам казуса в детайли и се позовавам главно на изложеното в електронните и печатните медии, бих искал да акцентирам на следното:

Фактологията по случая накратко разкрива всичко друго, но не и умишлено убийство, още по-малко такова по хулигански подбуди! Двамата братя пресичат пътното платно, движейки се бавно по него, в същото време младежа приближава с автомобила си, в който се вози и приятелката му. Подразнен от бавното предвижване на пешеходците, водачът натиска клаксона, следват най-вероятно нецензурни реплики и жестове от двете страни, след което и трагичната същина…младежът отбива в страни и слиза от автомобила си, насочва се към братята въоръжен с метален бокс и с явното намерение да раздава юмручно правосъдие.

Следва свада, в която надделяват двамата мъже…Тук идиотското в цялата ситуация е, че боят се наблюдава и заснема от редица граждани, но никой не се намесва да го прекрати! След като все пак боя приключва, момчето е било в съзнание и адекватно, дори е провело телефонен разговор с майка му, после внезапно му прилошава и настъпва леталния изход.

Без да защитавам действията на т. нар. „Понички“, питам: Щеше ли да се стигне изобщо до бой, ако младежът не беше спрял с цел саморазправа? Ще стоите ли вие безучастно, ако към вас се насочи човек с метален бокс или ще се защитите като съответно му нанесете и удари? Къде е умисълът да бъде умъртвено момчето, при положение, че след края на боя то е било в съзнание и дори е провело телефонен разговор с майка му?

За какъв хулигански мотив и подбуди говорим изобщо, след като всичко е на лична основа вследствие на случайна засечка на пътното платно? …Мога да продължа с въпросите, но и тези стигат, за да разберем, че черното не винаги е черно, а бялото – бяло… Недъгавата ни държава обаче отново се поддаде на обществения натиск! Повдигнатото ново обвинение е точно проявна форма на всичко това!

То ще бъде достатъчно утре врачанския окръжен съд да вземе постоянна мярка за неотклонение на двамата братя – задържане под стража, и това на първо време ще задоволи общественото мнение, но после…?! После, прокуратурата ще трябва да променя обвинението в по-леко, щото туй сегашното не ще издържи пред съда за постановяване на осъдителна присъда, колкото и услужливи да се окажат експертите по предстоящите съдебно – медицински експертизи!

Тепърва ще трябва да се преценяват редица факти, като брой , интензитет и сила на ударите, местата в които те са нанасяни, както и дали момчето не е ударило първо, ще бъдат извършени множество експертизи и разпити на свидетели – очевидци, за да се стигне накрая до истината…вероятно! И помнете, че с влизането на общественото мнение в съдебната зала, оттам излиза справедливостта…!

*Коментарът е на адв. Красимир Баков

Едно мнение за “Обществен натиск и правораздаване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *