Обезщетение за вреди

Обезщетение за вреди, адвокат в Пловдив, адвокати за вредиОбезщетение за вреди. Много често ме питат какво обезщетение за неимуществени вреди биха получили в случай на лека телесна повреда.

Същата ситуация се разви и преди няколко дни. Един човек дойде при мен с искане да води дело срещу съседа си. Скарали се, разменили си цветущи изрази. Основно псувни, включително за роднини.

В последствие съседът на моя клиент прескочил оградата му и го замерил към главата с пластмасова бутилка с бира от 2 литра. Не го уцелил в главата, тъй като той се предпазил с ръка. Ръката поела удара. Поради това получил травма на ръката – подуване на малкия пръст.

За подобен случай споменах преди време в статията “Имало правосъдие”.

Тогава подсъдимият – моят клиент беше позвънил на вратата на брат си.  Направил му бе забележка за паркирането на колата. Казал му бе, че следващия път ще му спадне гумите, ако пак паркира като идиот.

Обезщетение за вреди.

Братът се ядосал на забележката на моя клиент. Когато последният се обърнал да си ходи, го ударил с лопатка за смет в лицето. После в слабините. След това взаимна размяна на удари и борба пред входната врата. Тогава братът на моя клиент му заведе дело. Претендираше и обезщетение за неимуществени вреди.

Съдът оправда подсъдимия за това  да е причинил телесна повреда на брат си и прие, че той е получил такава.

Практиката на съда.

Съгласно практиката на българските съдилища обезщетение за причинени неимуществени вреди вследствие на причинена лека телесна повреда варира от 500 до към 5 000 лева. Това са общите случаи. Разбира се има и обезщетения, които са за по-малко от 500 лева. Има и надхвърлящи 5 000 лева.

адвокат за ПТП обезщетение за вреди, добър адвокатВ общата практика се вмества и друг мой случай в Пловдив. Тук неимуществените вреди бяха в резултат на ПТП, станало на 23.05.2013 г.

На увреденото лице – ищцата бяха установени следните увреди – контузия на главата, шията, гръдния кош. Кръвонасядане на дясното бедро. Относно неимуществените вреди, съдът установи следното:

Според съда:

Обезщетение за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост. Справедливостта изисква претърпените болки и страдания на ищцата К.И. да бъдат надлежно и адекватно обезщетени.

Като изходи от обстоятелствата, при които са причинени уврежданията /ПТП/. От техния вид, характер и времетраене на контузия на главата, шията, гръдния кош. От навяхване на шията и кръвонасядане на дясното бедро. Както и паниката и страха, които изпитва ищцата да се качва в автомобили и автобуси, дори и към настоящия момент.

От описнаото съдът приема, че дължимото обезщетение за вреди на ищцата К.И.И за причинените й болки и страдания, вследствие нанесените й телесни увреждания следва да се определи в размер на 4 000 лева.

Определяне на обезщетение над този размер би се явило завишено предвид вида на увреждането и  последиците за живота и здравето на ищцата.

Осъждането.

Поради горното съдът ОСЪДИ Застрахователно акционерно дружество „О…” със седалище и адрес на управление гр. София, ул. ”Света …” № 7, да заплати на    К.И.И.  обезщетение в размер на 4 000 лева за причинените й на 23.05.2013 г. вследствие ПТП неимуществени вреди. Съдът ОТХВЪРЛИ иска над присъдения размер от 4 000 лева до пълния претендиран размер от 10 000 лева, като неоснователен и недоказан.

Друг случай.

Подобно бе и в Благевград, където съдът ПРИЗНА подсъдимия З. В. С. за ВИНОВЕН в това, че на 05.06.2015 г. в Благоевград, пред жилищна сграда на ул. “К“ в следствие на нанасяне на удари с ръце и крака по главата и тялото на Л. Т. Т. му причинил травматични увреждания.

Те се изразяваха в мозъчно сътресение, натъртване на меките тъкани на главата. Натъртвания по гръдната и коремната области, натъртване на лявата предмишница. Конкретно изразяващи се в оток и болка при опипване в лявата теменна част на главата. Хематом и охлузване в лявата челна половина на главата. Болка при опипване в шийната област. Охлузване и болка при опипване в долната трета на лявата предмишница, с което му е причинил лека телесна повреда изразяваща се в разстройство на здравето, неопасно за живота.

Районен съд Благоевград ОСЪДИ подсъдимия З. В. С. да заплати на пострадалия Л. Т. Т. сумата 1000 лева, представляващи обезщетение за претърпени от последния неимуществени вреди,  като ОТХВЪРЛИ  предявеният граждански иск над уважения размер до сумата 5 000 (пет хиляди) лева като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

Добър адвокат в Пловдив за Обезщетение за вредиКак е в САЩ?

Наскоро ми попадна статия с обезщетение за неумуществени вреди, с гръмкото заглавие “Жена осъжда адвокат, който я уцелил в лицето с паста.“

Съгласно статията жителка на щата Кънектикът получила 85 000 долара. Дело, в което твърди, че е била ударена в лицето с паста. Залята с пикантен сос, хвърлена от адвокат по време на спор с друг мъж в ресторант. Ответник бил Джеймс Суийни, 65-годишен специалист по недвижими имоти в Ню Джърси, Флорида и Мериленд.

С лихвите цялата сума дължима на пострадалата Констанс Кулми възлиза на 102 000 долара.

В своя иск тя твърди, че си похапвала в Рома Ристоранте Италиано през март 2015 г., когато била контузена. Тогава адвокатът сграбчил чиния, пълна с паста, обилно полята със сос “фра дяволо” и я хвърлил по човека, с когото спорил разгорещено. Кулми вървяла към изхода, когато носещата се във въздуха паста я уцелила в главата, а сосът я опръскал в очите. Тя паднала и си ударила главата.

Жената твърди, че е преживяла сътресение, парене в очите, главоболие, болки във врата, болки в гърба и повишено кръвно налягане. По делото се търсят вреди за небрежност и причиняване на телесна повреда, а журито заседава три часа и половина, след което намира Суийни за виновен. Адвокатът твърдял, че е действал при самозащита, че Кулми изопачила случката и че гърбът и вратът са я болели от преди това и проблемите ѝ в тези области нямали нищо общо с летящата паста.

Как Върховният касационен съд на България приема обезщетението за неимуществени вреди?

Good lawyer in Plovdiv BulgariaСпоред съда:
“Присъждането на обезщетение за неимуществени вреди само по себе си съдържа морално удовлетворение – признаване, че действията на делинквентите (причинителите – бел. моя) са противоправни, и ангажира отговорността им за причинените вреди, като размерът на паричната сума е за репариране на действително претърпените вреди и не бива да служи за обогатяване. „Справедливостта” до голяма степен отразява обществената оценка на засегнатите нематериални вреди, а в сферата на нематериалните ценности равенството в обществото намира най-чист израз“.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Цитираните случаи на обезщетение за неимуществени вреди при К.И.И и Л.Т.Т са от личната практика на автора като адвокат. Източник на информацията за САЩ е Lakorda.
**Свързани теми:
- Неимуществени вреди.
- Лека телесна повреда.
- Имало правосъдие.
***Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

 

2 мнения за “Обезщетение за вреди

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *