Неплатена глоба – обжалване. Не бързайте да плащате преди пътуване!!!

Неплатена глоба, обжалване на фиш, адвокат в Пловдив и СофияНеплатена глоба? Не бързайте да плащате преди пътуване!!! “Имам неплатена глоба – ще ме спрат ли на границата? Наистина ли могат да ме спрат на границата ако имам неплатени глоби? Защо да ме спират при невръчени фишове? Да плащам ли глоба, която ми връчват на границата?

Не бързайте да плащате неплатени глоби!

Това е така защото може да е изтекла давността. За повече информация в “ДАВНОСТТА НА ГЛОБАТА ЗАПОЧВА ДА ТЕЧЕ ОТ ВЛИЗАНЕТО В СИЛА НА НАКАЗАТЕЛНОТО ПОСТАНОВЛЕНИЕ“. Автор Росен Димитров – адвокат в София и Пловдив.

Тези и много други въпроси възникнаха след информацията за промени в законодателството, които предвиждат спиране от движение на автомобили в случай на неплатени глоби по Закона за движение по пътищата. Според някои медии това е държавен произвол.

Повече в “Неплатен фиш или акт – спират те на границата?“. Автор адвокат Росен Димитров.

Неплатен фиш или акт – спират те на границата? Ново предложение на МВР! Излизането от България може да се окаже невъзможно! Това ще е така ако имате неплатени фишове, актове, пътни глоби, наказателни постановления по Закона за движение по пътищата.

Промените доведоха до огромни опашки пред „Пътна полиция“. Те са от шофьори, които бързат да платят глобите си, за да нямат проблеми на границата след въвеждането на новата система на граничните пунктове, чрез която се проверяват всички водачи и пътници за задължения.

Кога могат да спрат от движение МПС или да отнемат книжка заради неплатена глоба?

Обжалване на глоба, фиш наказателно постановление, адвокат в Пловдив и СофияИзвестно е че глобата представлява административно наказание, което се налага с електронен фиш или с наказателно постановление. Фишовете и наказателните постановления са (документи) властнически изявления на държавни органи, с които се налагат санкции (наказания) на извършилите на нарушения.

Мога ли да обжалвам?

Повече в  “Наказателно постановление, акт и адвокатските разходи“. Автор Росен Димитров – адвокат в София и Пловдив.

Обжалване на наказателно постановление.
Често наказаното лице не е доволно от наказанието, което му е наложено. То счита, че не е трябвало въобще да бъде наказвано, или наказанието да е по-леко. Ако това е така, то недоволното лице може да обжалва наказателното постановление в съда в седемдневен срок от получаването му.

Право на всяко лице е да обжалва тези документи. Но това право възниква след като са му връчени! Чрез връчването узнаваме за нарушението, което сме извършили. Разбира се, има случаи, в които хората знаят, че са карали с 160 км. ч. в града и че са заснети от камера за скорост.

адвокати за обжалване на глоба с фишСамо че връчването може да не се реализира години. Даже това се случва доста често. Практика е пътни полицаи да връчат фиш на спрян от тях водач 4-5 години след като извършил определено нарушение – например шофирал с превишена скорост. След толкова години лицето дори е забравило за нарушението да не говорим, че дори е забравило вида на автомобила, който е управлявало.

Ще ме спрат ли на границата заради неплатена глоба с фиш?

Отговорът е ДА, но само ако фишът или наказателното постановление са били връчени на водача на МПС. Както посочихме с връчването им възниква правото на нарушителя да ги обжалва. В случай, че не са обжалвани или са обжалвани, но неуспешно и са влезли в сила чак тогава възниква задължението за плащане на наложената глоба.

Ако след като водачът е знаел, (има връчване) че има глоба, която не е платил чак тогава може бъде спрян на границата – съответния КПП и да понесе определена санкция.

Ако фишовете и наказателните постановления не са били връчени на лицето извършило нарушение то няма как да спрат автомобила му от движение. Това е така защото, както посочихме, едва след връчването то може да ги обжалва.

Това негово право не може да бъде погазено!

Тоест, евентуален проблем по граничните КПП пунктове ще имат само водачи и пътници, които имат връчени и влязли в сила електронни фишове и постановления за неплатени задължения по Закона за движението по пътищата. Това е само за лица, които или не са ги обжалвали или са ги обжалвани, но неуспешно и въпреки това не са платили глобата, за която вече знаят.

На останалите лица, които евентуално са извършили нарушение, за което може и да не знаят, тъй като е установено с камера, автомобилите няма да се спират от движение.

На тях ще им бъдат връчвани фишове, които ако решат могат да обжалват.

Настоящата отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

*Повече на www.advokatdimitrov.com

**Свързани теми:
Наказателно постановление, акт и адвокатските разходи.
Свалиха ми номерата на колата. Какво да правя?

3 мнения за “Неплатена глоба – обжалване. Не бързайте да плащате преди пътуване!!!

  1. Здравейте,
    Трябваше да си подменя международният паспорт и когато подавах документите, служителката в общината ми даде да подпиша документ с който ме информира че имам глоби. В този документ нямаше информация за броя глоби, размера на глобите нито нарушението за което съм глобен. Това означава ли че ми е „връчено“ наказателното постановление?

  2. Въе ловешка област по специално около летница не получаваш никакви постановления идват и те рекетират в съучастие със пордимските униформени бандити,, кой е полицай кой бандит в днешно време не можеш да разбереш полицай катаджий мутри се раздават крадът заедно със циганите както и красимир джонев кметът мафиоз който ме заплаши с убийство и ловешката частна прокуратура не наптави нищо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *