Незаконен запор от ЧСИ и още един осъден колектор

Незаконен запор от ЧСИ и още един осъден колектор адвокат в пловдивНезаконен запор от ЧСИ и още един осъден колектор. “Исках да платя с дебитната си карта, но не успях. Банкомата ми показа, че сметката ми е на минус. Отидох до банката, където ми казаха, че имам запор на сметката от ЧСИ. След няколко дни банката преведе събраните ми пари ми на ЧСИ. Какво да правя?“

Незаконен запор от ЧСИ и още един осъден колектор

Преди години моята клиентка Петрова бе изтеглила бърз кредит. Както често се случва в тези случаи условията по договора й се оказали непосилни. Разбира се, тя също не се бе допитала до адвокат при сключването му. Така се оказало, че освен главницата по договора, ще трябва да връща огромни лихви. Подписала бе клауза за застраховка, която е почти колкото изтеглената сума. Колекторската компания не бе пропуснала и да обезпечи заема с огромни неустойки, надхвърлящи размера на заетата сума. Така бе попаднала в капана на незаконните кредити!

Това бе Незаконен запор от ЧСИ! Повече в Бърз кредит – още една осъдена фирма, автор адвокат Росен Димитров – адвокат в София и Пловдив:

''Бърз кредит – още една осъдена фирма за бързи кредити. “Изтеглих кредит от 3000 лева, върнах 8000 лева и сега ме съдят за още 3500 лева. Как стават тези неща, какви са тези хора, цял живот ли ще им плащам?“

Веднага след като г-жа Петрова е разбрала за наложения й запор от ЧСИ се свърза с адвокат. Оказа се, че е била осъдена без да знае. Проверих делото й при ЧСИ и се оказа, че наложеният й запор е незаконен! Така пътят за съдебно дело срещу колекторската фирма беше открит.

Как осъдихме колекторската компания?

Както споменах банковата сметка на г-жа Петрова беше запорирана. Сумата в размер на 2025.08 лева бе преведена на ЧСИ. Последният от своя я бе превел по сметка на колекторската компания. Всички тези действия обаче бяха незаконосъобразни. Това беше още един незаконен запор от ЧСИ!

Така се стигна до още един осъден колектор!

Незаконосъоразен беше не само наложеният запор. Незаконосъобразен беше и целият договор за кредит! Незаконни лихви, незаконна клауза за застраховка и неустойка! Това беше и причината и съдът да осъди компанията да възстанови получената сума от запора. Разбира се с всички разноски по делото!

В тези случаи е добре да се знае, че законодателството в България не допуска договорите за кредит да съдържат клаузи за прекомерни лихви, неустойки и допълнителни застраховки. Всички тези клаузи са неравноправни, а договорите, които ги съдържат недействителни. Законът е установил ясни правила в интерес на гражданите и ги защитава като по-слаба страна в икономическия оборот.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Свързани теми:

Бързи кредити – защита от адвокат
Публична продан от ЧСИ на единствено жилище заради бърз кредит
Онлайн договор за потребителски кредит
Осъдиха ме без да знам? Още една причина!
Адвокат Росен Димитров: Няма списък със забрани за колекторите. 
Адвокат за дела срещу колекторски фирми
Адвокатска защита на длъжници и кредитори по изпълнителни дела
Бърз кредит и Лихварство. Кога се става лихвар?
Закон за личния фалит – ще има ли желаещи да фалират?

**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *