Насилие над жени

Насилие над жени. Адвокат дела за насилие ПловдивМВР започва кампания срещу насилие над жени. “Насилието започва с викове, но не трябва са завършва с тишина.” Такъв е слоганът на кампанията, в която МВР стартира във връзка с насилие над жени. Във връзка с насилие над жени МВР си партнира с Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ). Цел на кампанията е повишаване на осведомеността за насилието, основано на пола.

Насилие над жени. Домашно насилие.

Едномесечната кампания е част от дългосрочен проект за борба с домашното насилие. По нея ще бъдат обучавани служителите на реда как да реагират при сигнали за насилие над жени. За целта ще бъдат снабдени с наръчник, съдържащ указания за работата по такива случаи.

Повече по темата в “Заповед за защита. Домашно насилие. Доказване“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

В статията се засягат основните въпроси на домашното насилие. Съдебното производство по Закона за защита от домашно насили. Трудностите в доказването на насилие над жени, както и нуждата от адвокатска защита.

Насилие над жени, ограничителна заповед, адвокат ПловдивПо данни на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) сигналите за домашно насилие към жени, подадени на телефон 112, са се увеличили драстично. Увеличението е с 3000 за годините от 2016 до 2018 г. През 2018 г са повече 31 000. За 2019 г тази година само за шест месеца – до август те са над 22 000.

За настоящата 2019 г 40% от сигналите за нарушена ограничителна заповед са от жени. Убийствата при домашно насилие са 70, като 24 са на жени.

От ГДНП обявиха, че започва разработването и на автоматизирана система. Към нея ще могат да се обръщат служителите на реда при отзоваването на сигнал за насилие на жени. Чрез нея ще става ясно какви са издадените заповеди за защита на пострадалата жена. Каква е историята на подаването на сигнали срещу насилника без значение къде се намират замесените лица.

Повече в “Домашно насилие и закана за убийство! Равнозначно ли е?“ Автор адвокат Росен Димитров.

Статията засяга новости в правната уредба относно третирането на домашното насилие въведени от Главния прокурор Сотир Цацаров. Той e yтвъpдил уĸaзaния зa paбoтa нa Πpoĸypaтypaтa нa Peпyблиĸa Бългapия пo пpoизвoдcтвa, oбpaзyвaни пo cъoбщeния зa ocъщecтвeнo дoмaшнo нacилиe, зa зaĸaнa c yбийcтвo и зa нapyшeнa зaпoвeд зa зaщитa oт дoмaшнo нacилиe.

адвокат по дела за насилие над жени, адвокат домашано насилиеС въвеждането на тези мерки се разширява и без това твърде широката възможност на пострадалото от домашно насилие лице да предприеме действия срещу насилника. Известно е, че Законът за защита от домашното насилие е ориентиран изключително благоприятно към молителите (пострадалите от домашно насилие), а възможностите за защита на ответника, насилникът – най-често мъж, са ограничени.

С предприетата мярка трябва дa бъдe  cъздaдeн мexaнизъм зa бърза peaĸция нa пpoĸypopcĸитe opгaни в тaĸивa cлyчaи. Целта е дa ce зaщитят eфeĸтивнo пpaвaтa и интересите нa пocтpaдaлитe лицa.

Дела за домашно насилие.

Опитът ми по дела за домашно насилие показва, че съдилищата гледат все по-критично към молбите за защита от домашно насилие. Това е правилно и оправдано. Не са редки случаите, в които домашното насилие е инсценирано, а фактите изопачени с цел извличане на изгодни последници в последващи дела.

Дела за развод.

Не рядко делата за домашно насилие предхождат делата за развод. Успешните дела за насилие се използват при бракоразводните за търсене на вина, родителски права и подялба на имуществото след развод.

*Свързани теми:
- Заповед за защита. Домашно насилие. Доказаване.
- Домашно насилие и закана за убийство! Равнозначно ли е?
- Брак, развод и последици.
- Подялба на имуществото след развод.
- Разводът и психиката на детето.
**Източник: maikomila.bg
***Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като авдокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *