Maлозначително деяние

малозначително деяниеМалозначителнo деяниe ли са честите кражби на кокошки, буркани, железа и други дрвбни вещи? Малозначителни деяния, ли са кражбите, извършвани най-вече от домовете на възрастни хора по селата? По-надолу ще разгледам основни въпроси, свързани с темата за малозначително деяние .

Малозначително деяние – какво е това?

Отговор на този въпрос ни дава Наказателният кодекс. Малозначително деяние  е това деяние (действие), което макар и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно. Или неговата обществена опасност е явно незначителна.

Какво мислят хората?

По думите на пострадалите, извършителите на тези кражби оставали ненаказани. Това било защото, според полицаите, откраднатoто било на ниска стойност. Това правело извършеното (кражбата) малозначително деяние. Поради това, че са извършили малозначително деяние крадците не следва да се преследват и наказват.

advocato, advocat, solicitorЗа да бъде едно деяние (кражба) малозначителна не може и не трябва да се съди само и единствено от стойността на откраднaто. Изключително важно и определящо е съдебното минало на извършителя. Дали той е осъждан на лишаване от свобода с влязла в сила присъда за друго такова престъпление. За тежко умишлено престъпление или пък е осъждан два или повече пъти, макар тези осъждания да не са за тежки престъпления.

И ако крадецът попада в някоя от горните хипотези, то това е основание за повдигането му на обвинение за кражба, и за предаването му на съд. В тези случаи деянието не е малазначително.

Малозначително деяние не е престъпление. Това деяние (действие) не води до наказателна отговорност за извършителя. Това обаче не означава, че малозначителното деяние не може да се породи някоя от другите видове отговорности за извършителя. Тези отговорности са административна, дисциплинарна или гражданска.

Следователно едно малозначително деяние, което не е престъпление може да представлява административно наказание, дисциплинарно наказание или граждански деликт (вреда).

Така, че ако полиците или някой друг ви кажат, че деянието е малозначително съдейки само от стойността на откраднато, това означава липса на компетентност или нежелание от изпълнение на служебни задължения.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в София и Пловдив.

Едно мнение за “Maлозначително деяние

  1. Здравейте г- н Димитров ! Аз се казвам Мариян Маринов Петков . Живея в село Бъзовец общ две могили област Русе. На 21 година съм . Обвинен съм несправедливо за кражба на акумулатор . Полицията в град две могили ме извика и ме заплашваха с палки . Искат да върна акумулатора. Но аз не съм извършил това деяние . Плашат бе с бой . Как да се справя с този проблем ! И дали вие можете да ми станете личен адвокат ???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *