Как осъдих бензиностанция “ЕКО“?

осъдих бензиностанция с адвокат в ПловдивНастоящата статия “Как осъдих бензиностанция “ЕКО“?“ отразява действителен случай. Потърпевш бях аз. В последствие съдът реши, че съм бил прав.  Разбира се, се стигна до осъдително решение, според което бензиностанции “Еко“ ще трябва да ми заплатят обезщетение за причинените ми от тях имуществени и неимуществени вреди.

Какъв е случаят?

През отминалата зима, която бе една от най-студените и снежни за последните години посетих бензиностанция “Еко“, за да заредя автомобила си с дизел. Бях им редовен клиент, при това доволен. Въпреки, че казах на служителя какво гориво да зареди, а и на капачката на резервоара си пише “DIESEL“, ми бе сипан бензин. За щастие, това се установи докато плащах и не се стигна до там да потегля с погрешното гориво. Беше след работа – около 18.30 ч., а температурата около -10.

Както разбрах от служителите на бензиностанцията, сипването на погрешно гориво е често срещано и не било проблем. Идвал човек, който източвал от резервоара погрешно налятото гориво и всичко се оправяло. Действително, така и стана – дойде човек, който източи заредения от служителя на бензиностанцията бензин от дизеловата ми кола.

Обаче, докато траеше тази процедура аз естествено бях навън до колата в студа, тъй като повече не исках да я оставям безнадзорно в ръцете на хора от тази бензиностанция. Това беше за около един час и половина. Измръзнах, ядосах се, не си бях у нас на топло – бях лишен от радостите на живота извън бензиностанцията за известно време.

Тоест, претърпях неимуществени вреди!

Поисках от управителката на бензиностанцията да ме обезщетят за това, а тя много любезно ми отговори, че не може сама да вземе решение за подобни действия. Трябвало да говоря по въпроса с регионалния мениджър и ако той прецени, нямало да има проблем. Любезното момиче ме свърза със своя мениджър по телефона. В разговора си с него отново поисках обезщетение – добавка за дизел, която загубих, както да ми напълнят резервоара без пари.

Мениджърът не само, че ми отказа, но се държа нагло и грубо с мен. Смело и отговорно ми заяви, че нямало да ми заплатят никакво обезщетение. Нямало да ми заплатят и зимната добавка за дизел, която бе източена заедно с погрешно сипания бензин.

Понеже този мениджър се държа нагло с мен, не ми остана и грам колебание, че ще съдя работодателя му бензиностанции “Еко България“.

Така само след няколко дни образувах дело срещу бензиностанцията, а аз претендирах обезщетение. То бе за имуществени вреди – 17.99 лева за зимна добавка за дизел, която се наложи да купя. И обезщетение за неимуществени вреди в размер на 55.64 лева – измръзване, дискомфорт от прекараното време на бензиностанцията, притеснения. Не на последно място – лишаване от възможността да си бъда в къщи на топло или пък другаде където ми е приятно.

Бавно ли е правосъдието?

Въпреки наложилото се у обществото мнение за бавно правосъдие само след четири месеца районен съд прие моята теза и постанови осъдително решение. Призна и двете ми претенции за основателни в пълен размер и прие следното:

адвокат за дела срещу монополисти“В обобщение, установи се по делото, че ответникът (бензиностанции Еко) не е изпълнил точно договорното си задължение. В резултат на което за ищеца (РД) са произтекли вреди, подлежащи на обезщетяване, за които ответникът отговаря. …

Несъмнени са и претърпените неимуществени вреди. Те се изразяват в причиненото неудобство, загубеното време от около час и половина, което ищецът е прекарал на бензиностанцията при лоши климатични условия, вместо у дома със семейството и детето си. Претендираното за тях обезщетение в минимален размер е изцяло доказано.“

Бензиностанцията остана недоволна от решението. Чрез своя адвокат обжалва на втора и последна инстанция Окръжен съд. Второинстанционния съд, също в кратки срокове реши, че жалбата е неонователна. Тоест потвърди решението на първата инстанция.

Така Окръжен съд прие следното:

За имуществените вреди:

“От представената по делото касова бележка /лист 16/ се установява по несъмнен начин настъпила вреда за ищеца, изразяваща се в претърпяна загуба. В следствие на източване на горивото от автомобила, тъй като ответникът е поставил неправилно такова, се е наложило закупуване на нова добавка за дизелово гориво. В случай, че автомобилът беше зареден с правилното гориво, не би се стигнало до източване на същото и добавката, която е била поставена вътре, следователно и до закупуване на нова добавка за гориво. Поради изложеното претенцията се явява основателна в посочения размер и като такава следва да бъде уважена. “

За неимуществените:

“От събраните по делото гласни доказателства по безспорен начин се установи причиняването на претендираните от ищеца неимуществени вреди, изразяващи се в създаден дискомфорт във връзка с извършване на смяна на гориво. Следователно ищецът установи при условията на пълно и главно доказване твърдените от него неимуществени вреди в размер на 55.64 лева…. “

Разбира се, моето дело не водих сам, а бях представляван от адвокат. Това означава, че Еко петролиум бе осъден и ще заплати и адвокатските хонорари за две инстанции, тъй като загубиха делото.

Така за осем месеца от случката делото приключи, а справедливостта бе дадена. Аз получих такава и съм удовлетворен.

адвокат в Пловдив за дело за развод и родителски праваПолучи се така, че заради таксите по делото, адвокатските хонорари за моя адвокат бензиностанцията ще трябва да плати ДЕСЕТ ПЪТИ повече от това, което поисках от мениджъра и ми бе отказано.

След приключване на делото колегата адвокат, който представляваше бензиностанцията ми се обади и ми поиска банкова сметка, по която да ми преведе сумите, за които неговия клиент бе осъден. Това стана доста бързо и не се стигна до там да образувам и изпълнително дело срещу клиента му, а бях на път към ЧСИ. Получих и извинение от него, от името на бензиностанцията. Макар и постфактум, този адвокат постъпи коректно, за разлика от споментия по-горе мениджър

Както неведнъж съм писал в мои статии “Правата на обикновените хора“, “Съдът и монополите“, “Имало правосъдие“, “Ние нямаме права“ и други аз вярвам в институциите и мисля, че всеки трябва да търси правата си, независимо дали се изправя срещу монополист, ддруга мощна икономически компания или държавата.

Този случай доказва тезата ми!

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат!
*Свързани теми:
- Неимуществени вреди.
- Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?
- Правата на обикновените хора.
- Съдът и монополите.
- Имало правосъдие.
- Ние нямаме права.

 

3 мнения за “Как осъдих бензиностанция “ЕКО“?

  1. Здравейте, на 05.06.2020 на бензиностанция Шел Ал.Малинов в София ми бе заредено грешно гориво. Исках да заредя пълен резервоар дизел. Отидох на касата да плащам и момичето на касата ме попита на коя колонка съм. Казах 5-та , и тя каза „на 5-та бензин“. При което аз буквално изкочих от обекта, за да спрат колонката. За това време вече бяха сипали 15 литра. В резервоара имах около 10 литра дизел. Всички служители на бензиностанцията се събраха около колата. Аз не бях на себе си… Бързах за работа. Предложиха ми да я избутат до съседния сервиз, за да източат грешното гориво и да промият системата. Колата не беше палена. Оставих ключа на управителката с уверението, че когато свършат ще ми се обади. Чаках около 3 часа, през това време естествено не можех да роботя. Когато ми се обадиха ,че колата е готова, помолих за протокол от сервиза и протокол за събитието. Получих само стокова разпизка от сервиза , на коята пишеше „източване на гориво“ каквото и да значи това. Също така управителката ми даде с неохота хвърчаща бележка, на която бе описан кратко случаят без бечат и подпис. Настоях да получа бележка с печат и подпис и да говоря със сервиза за извършената услуга. Служител на сервиза ме увери, че всичко е наред и мога да бъда спокойна. Били източили бензина и сипали дизел – 10литра, колкото съм имала преди да се случи инцидента. На въпроса ми кой ще ми гарантира, че всичко с колата ще бъде наред, ми отговориха , че нищо повече не могат да направят. Тъй като вече беше станало много късно изнервена и изморена запалих колата без да заредя догоре резервоара и потеглих. След около 500 метра колата започна да издава странен шум, да губи мощност (Опел астра таурер 2014 година). Когато казах на мъжа ми за шума, той побесня, каза че е останал бензин в системата и колата вече е съсипана защото карах около 20 км докато се прибера. Мъжът ми се качи в колата, за да види какво се е случило и каза , че и помпата ужасно свисти… и е трябвало да заредя догоре , за да се разреди горивото ако е останало от бензина. Колата е нов инжекцион и е прекалено чувствителна за подобен род „грешки“. Каза , че най-вероятно ще се наложи скъпоструващ ремонт, т.к останалия в резервоара бензин е минал през горивния филтър и е нанесъл щети на системата. Никой от сервиза не ми е казал да заредя до горе, а и не съм длъжна да зареждам на тази бензиностанция, най-малкото можеха да го направят те, за да компенсират гафа. Звънях на управителката на следващия ден, но не получих адекватен отговор. Имам три часа пропуснати ползи, т.к не можех да работя, много нерви и съпътстващи проблеми с колата. Моля да ме посъветвате, какво мога да направя в тази ситуация. Предварително благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *