Как осъдих бензиностанция “ЕКО“?

осъдих бензиностанция с адвокат в ПловдивНастоящата статия “Как осъдих бензиностанция “ЕКО“?“ отразява действителен случай. Потърпевш бях аз. В последствие съдът реши, че съм бил прав.  Разбира се, се стигна до осъдително решение, според което бензиностанции “Еко“ ще трябва да ми заплатят обезщетение за причинените ми от тях имуществени и неимуществени вреди.

Какъв е случаят?

През отминалата зима, която бе една от най-студените и снежни за последните години посетих бензиностанция “Еко“, за да заредя автомобила си с дизел. Бях им редовен клиент, при това доволен. Въпреки, че казах на служителя какво гориво да зареди, а и на капачката на резервоара си пише “DIESEL“, ми бе сипан бензин. За щастие, това се установи докато плащах и не се стигна до там да потегля с погрешното гориво. Беше след работа – около 18.30 ч., а температурата около -10.

Както разбрах от служителите на бензиностанцията, сипването на погрешно гориво е често срещано и не било проблем. Идвал човек, който източвал от резервоара погрешно налятото гориво и всичко се оправяло. Действително, така и стана – дойде човек, който източи заредения от служителя на бензиностанцията бензин от дизеловата ми кола.

Обаче, докато траеше тази процедура аз естествено бях навън до колата в студа, тъй като повече не исках да я оставям безнадзорно в ръцете на хора от тази бензиностанция. Това беше за около един час и половина. Измръзнах, ядосах се, не си бях у нас на топло – бях лишен от радостите на живота извън бензиностанцията за известно време.

Тоест, претърпях неимуществени вреди!

Поисках от управителката на бензиностанцията да ме обезщетят за това, а тя много любезно ми отговори, че не може сама да вземе решение за подобни действия. Трябвало да говоря по въпроса с регионалния мениджър и ако той прецени, нямало да има проблем. Любезното момиче ме свърза със своя мениджър по телефона. В разговора си с него отново поисках обезщетение – добавка за дизел, която загубих, както да ми напълнят резервоара без пари.

Мениджърът не само, че ми отказа, но се държа нагло и грубо с мен. Смело и отговорно ми заяви, че нямало да ми заплатят никакво обезщетение. Нямало да ми заплатят и зимната добавка за дизел, която бе източена заедно с погрешно сипания бензин.

Понеже този мениджър се държа нагло с мен, не ми остана и грам колебание, че ще съдя работодателя му бензиностанции “Еко България“.

Така само след няколко дни образувах дело срещу бензиностанцията, а аз претендирах обезщетение. То бе за имуществени вреди – 17.99 лева за зимна добавка за дизел, която се наложи да купя. И обезщетение за неимуществени вреди в размер на 55.64 лева – измръзване, дискомфорт от прекараното време на бензиностанцията, притеснения. Не на последно място – лишаване от възможността да си бъда в къщи на топло или пък другаде където ми е приятно.

Бавно ли е правосъдието?

Въпреки наложилото се у обществото мнение за бавно правосъдие само след четири месеца районен съд прие моята теза и постанови осъдително решение. Призна и двете ми претенции за основателни в пълен размер и прие следното:

адвокат за дела срещу монополисти“В обобщение, установи се по делото, че ответникът (бензиностанции Еко) не е изпълнил точно договорното си задължение. В резултат на което за ищеца (РД) са произтекли вреди, подлежащи на обезщетяване, за които ответникът отговаря. …

Несъмнени са и претърпените неимуществени вреди. Те се изразяват в причиненото неудобство, загубеното време от около час и половина, което ищецът е прекарал на бензиностанцията при лоши климатични условия, вместо у дома със семейството и детето си. Претендираното за тях обезщетение в минимален размер е изцяло доказано.“

Бензиностанцията остана недоволна от решението. Чрез своя адвокат обжалва на втора и последна инстанция Окръжен съд. Второинстанционния съд, също в кратки срокове реши, че жалбата е неонователна. Тоест потвърди решението на първата инстанция.

Така Окръжен съд прие следното:

За имуществените вреди:

“От представената по делото касова бележка /лист 16/ се установява по несъмнен начин настъпила вреда за ищеца, изразяваща се в претърпяна загуба. В следствие на източване на горивото от автомобила, тъй като ответникът е поставил неправилно такова, се е наложило закупуване на нова добавка за дизелово гориво. В случай, че автомобилът беше зареден с правилното гориво, не би се стигнало до източване на същото и добавката, която е била поставена вътре, следователно и до закупуване на нова добавка за гориво. Поради изложеното претенцията се явява основателна в посочения размер и като такава следва да бъде уважена. “

За неимуществените:

“От събраните по делото гласни доказателства по безспорен начин се установи причиняването на претендираните от ищеца неимуществени вреди, изразяващи се в създаден дискомфорт във връзка с извършване на смяна на гориво. Следователно ищецът установи при условията на пълно и главно доказване твърдените от него неимуществени вреди в размер на 55.64 лева…. “

Разбира се, моето дело не водих сам, а бях представляван от адвокат. Това означава, че Еко петролиум бе осъден и ще заплати и адвокатските хонорари за две инстанции, тъй като загубиха делото.

Така за осем месеца от случката делото приключи, а справедливостта бе дадена. Аз получих такава и съм удовлетворен.

адвокат в Пловдив за дело за развод и родителски праваПолучи се така, че заради таксите по делото, адвокатските хонорари за моя адвокат бензиностанцията ще трябва да плати ДЕСЕТ ПЪТИ повече от това, което поисках от мениджъра и ми бе отказано.

След приключване на делото колегата адвокат, който представляваше бензиностанцията ми се обади и ми поиска банкова сметка, по която да ми преведе сумите, за които неговия клиент бе осъден. Това стана доста бързо и не се стигна до там да образувам и изпълнително дело срещу клиента му, а бях на път към ЧСИ. Получих и извинение от него, от името на бензиностанцията. Макар и постфактум, този адвокат постъпи коректно, за разлика от споментия по-горе мениджър

Както неведнъж съм писал в мои статии “Правата на обикновените хора“, “Съдът и монополите“, “Имало правосъдие“, “Ние нямаме права“ и други аз вярвам в институциите и мисля, че всеки трябва да търси правата си, независимо дали се изправя срещу монополист, ддруга мощна икономически компания или държавата.

Този случай доказва тезата ми!

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат!
*Свързани теми:
- Неимуществени вреди.
- Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?
- Правата на обикновените хора.
- Съдът и монополите.
- Имало правосъдие.
- Ние нямаме права.

 

Едно мнение за “Как осъдих бензиностанция “ЕКО“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *