“Изменения в закона“

Deputati_BlogИзменения в закона*
Според статия в “Правен свят“, което може да се види ТУК, депутатите приели следното:

“При наказание от над 10 години затвор опасността от укриване на подсъдимия ще се предполага, а по дела за тежки престъпления явяването в зала ще е задължително“

Доста онлайн сайтове отразиха горната “новина“. Тя беше споделена и от мои фейсбук приятели, включително адвокати. Днес, тя беше и предмет на коментар от някои  сутрешни блокове, който коментар не слушах внимателно.
От прочетеното в медиите ми се струва, че става въпрос за поредната манипулация на обществото, но този път не разбрах, дали тя изхожда от самите медии, от прокуратурата, или и от страна на двете.

Според статията в “Правен свят“:
1. Присъдата на затвор да е основание за постановяване на по-тежка мярка за неотклонение, а при налагане на наказание от над 10 години лишаване от свобода опасността от укриване да се предполага.
2. По дела с обвинение за тежко престъпление присъствието на подсъдимия в съдебно заседание е задължително.

Съгласно сегашната уредба в Наказателно-процесуалния кодекс:
Чл. 63, ал. 1 от НПК:
“Мярка за неотклонение задържане под стража се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление …“

Според ал. 2, т. 2 на същия член, реалната опасност някой да се укрие е налице когато:
“лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление и е осъждано за друго тежко умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода не по-малко от една година или друго по-тежко наказание…“

Съгласно сегашния текст, който цитирах, присъдата затвор и сега е основание за вземане не само на по-тежка мярка за неотклонение, а на най-тежката такава мярка – “задържане под стража“. В случай, че лицето е привлечено като обвиняем за тежко престъпление (престъпление, което се наказва със затвор повече от 5 години), реалната опасност да се укрие пък, се предполага от съда и ако това предположение не се обори от извършилото престъпление лице, или неговия адвокат, съдът взима най-тежката мярка за неотклонение.
Повече за мерките за неотклонение ТУК.

Ето защо, аз наистина не разбрах какво се има предвид с “промяната“, която е: “при налагане на наказание от над 10 години лишаване от свобода опасността от укриване да се предполага“. А мисля, че не разбрах, тъй като и към момента опасността лицето да се укрие се предполага, ако то е извършило престъпление, което се наказва с 5 години затвор или е осъждано за такова.

Другите “изменения“ в закона били:
“Също без дебат в НПК (чл. 329) беше записано, че по дела с обвинение за тежко престъпление присъствието на подсъдимия в съдебно заседание е задължително. “

Наказателно – процесуалният закон в чл. 269 – настояща редакция казва:
“По дела с обвинение за тежко престъпление присъствието на подсъдимия в съдебно заседание е задължително.“

От прочетеното лично, като адвокат, аз не виждам промяна и не разбрах дали това са законодателни напъни за “промяна“, или медиите са ни предали информацията по начин, който само те разбират.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *