Издръжка. Неплащане и последствия.

Издръжка, адвокат дело за издръжка Пловдив и София“Не съм плащал издръжка с месеци. Какво могат да ми направят?“

Издръжка е предоставянето на средства (пари) от едно лице на друго, което има нужда от тях. Между тези лица има или е имало семейна връзка.

Неплащане на издръжка.

За пораждане на задължението за плащане на издръжка е нужно съдебно решение или съдебна спогодба. Когато някой е осъден да заплаща издръжка, но не изпълнява съдебното решение,  това може да доведе до неблагоприятни за него последици.

Една от тези последици е възможността за образуване на изпълнително дело срещу него. Другата е осъждане от наказателен съд.  Неплащането на издръжка за повече от два месеца е престъпление по Наказателния Кодекс.

Изпълнително дело.

При образуване изпълнително дело, дължимото може да бъде събрано по принудителен път от държавен или частен съдебен изпълнител. Ако длъжникът не плати съдия изпълнителят може да наложи запор върху трудовото му възнаграждение (работодателят да му удържа пари). Запор върху банковите му сметки (да не може да тегли суми) автомобил или възбрана върху недвижимия му имот (забрана да го продава). Тази забрана може да има действие чак до отпадането на задължението за издръжка, което може да продължи години.

В този случай към неплатеното задължение за издръжка се прибавят и допълнитъелни такси. Това са таксите за образуване на изпълнителното дело. Такси за отделни изпълнителни действия, както сумата за адвокатски хонорар (парите за адвокат образувал и водил делото при съдебния изпълнител).

Невъзможност за плащане.

Крайният резултат в този случай е значително увеличаване на разходите на длъжника, които могат да надхвърлят самия размер на неплатената издръжка. Неплащането на издръжка може да се дължи и на обективна невъзможност от страна на длъжника (болест, липса на работа и средства), а не на неговото нежелание да плаща такава.

Когато в образуваното изпълнителното дело се установи такава невъзможност, то плащането се извършва от държавата.  В тези случаи държавата се явява заместител на този, който е осъден да плаща издръжката, но поради липса на възможност не може да изпълни това си задължение.

Наказателно производство.

адвокат в Пловдив и София за дело за издръжка, родителски права

Независимо дали има образувано изпълнително дело или не, по молба на имащия право на издръжка или на неговия законен представител, може да бъде образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер. С обвинителен акт на прокурор да бъде повдигнато обвинение пред съд за престъпление по чл. 183 ал. 1 от Наказателния кодекс – неплащане на издръжка за две и повече месечни вноски.

Наказанието, което законът предвижда е лишаване от свобода до 1 година или пробация. Честа практика е подсъдимият да бъде осъден на лишаване от свобода, като съда да отложи изпълнението на наказанието (условно осъждане).

Условното осъждане, макар и често да не се приема като “истинско“ наказание, всъщност е доста сериознa последица от реализираната наказателна отговорност и може да има изключително тежки последици за осъдения.

*Делата за издръжка могат да бъдат водени и без адвокати. Хората обаче, си ангажират такива, което е правилно с оглед пълна защита на техния и на децата им интерес.

**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

40 мнения за “Издръжка. Неплащане и последствия.

 1. от правосъдието ли е от адвокатите ми ли е но детето ми е на почти 11 години а са ми платени до този момент по малко от 3 хиляди лева и няма оправия все намира вратичка и се измъква

 2. Искам да попитам за какъв срок назад може да бъде осъден бащата на детето ми за издръжка. Разделени сме от 6-7 години. Не ми плащаше никаква издръжка дълго време до 2014 г. 2014 година ми плащаше 9 месеца като ми превеждаше парите по пощата- 80 лв. 2015 г. до сега спря да ми изпраща пари.

  1. Здравейте,в момента съм затруднен да плащам издръжка поради проблема с изолацията. Как мога да процедирам в този случай? Мога ли да прехвърля имот срещу издръжка?

 3. Здравеите, имам насрочено дело за увеличаване размера на издръжката. Бащата не е открит на адреса и не му е връчена призовка, Назначен му е служебен защитник. По какъв начин ще е определи размера на издръжката, впредид, че са представени само мои документи за дохода и разходи по издръжка на дъщеря ми? По какъв начин ще започне да ми изплаща новия размер на издръжката, след като не се е явил на делото. Досегашната издръжка изплаща маика му
  Благодаря

  1. Здравейте,
   След като има насрочено дело за издръжка, то най-добре на този въпрос да отговори наетият от Вас адвокат.

   1. Здравей те искам да попитам мога ли да спра да плащам издръжка след като не виждам детето си той е настроен от майката срещу мен тя разбира се одрича но аз като съм ходил да го взимам тя го криеше понякога не не ми даваше да го чувам и то детето свикна без мен тя ме обвинява че нямам подход аз му се обаждам да го чувам той не разговаря с мен отхвърля ме затваря ми телефона както майка му прави понякога искам просто да го чуя тя не ми вдига с седмици понякога минава и месец дори и по някое време тя вдига но аз съм изнервен вече и започвам да я обиждам и накрая аз излизам отново виновен след като ми излиза с номера ами той ме обижда и затова не му вдигам в момента съм блокиран и от телефона на детето си защо тя трябва да получава издръжка след като тя постоянно ми прави номера и не ми дава да виждам и чувам детето си а и той вече не иска той свикна без мен по този начин и от тези номера от нея и майка и

    1. Г-н Христо Кирков не Ви ли е малко неудобно да пишете такива глупости.Реалният Ви месечен доход е над 2500 лв,а Вие търсите вариант да се отказвате от детето си и да спрете месечната му издръжка.Срамно е ,че сте родител .Не полагате грижа и уважение към детето си.

 4. И аз искам да попитам нещо. Разведена съм и родителските права са предоставени на мен. Детето ми е с телк 80 %. До колко години ще ми дължи издръжка бащата за детето? Разбрах, че след като детето е с увреждане се дължи за повече години, а не до 18г.

  1. Здравейте.моето дете също е телк малко над вашия.но това няма значение.майката е осъдена да плаща издръжка преди 6месеца но няма нито един превод.вчера съм и обраУвал изпълнително дело.за неплатена изДръжка.сега ще я поканят да заплати доброволно дължимата сума,но ако не я плати задълженията и ги поема общината и тя(общината)започва да ми я изплаща и общ.се оправя с нея.може да я осъдят на обществено полезен труд или условно или пробация.а издръжка се заплаща докато детето учи.без значение на колко е години

 5. Здравейте,искам да попитам как може да се освободи запориран автомобил, заради неплатена издръжка на дете

 6. iskam da pitam ba6ata na decata mi ima da mi dava za 2-te deca 9000lv.osaden e 2-pati probaciq i 1-no oslovna prisada .ako go vkaram v zatvora kak 6e mi se izplatqt parite i izob6o dali 6e gi polu4a

  1. Здравейте,
   В случай, че осъденото лице няма възможност да плаща издръжка, то тя се заплаща от държавата!

 7. Здравейте, в Чл. 183. (1) Който, като е осъден да издържа…съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация. В ал.(3) ….Тази разпоредба не се прилага повторно.
  Всъщност, сигурна съм, че по-добре от мен знаете разпоредбите от НК, но аз имам общо 10 жалби с/у бащата на децата ми в РП – Плевен, дознания се водят, две от жалбите стигнаха до НДОХ, където на първото през 2010г. е осъден да плати глоба от 250,00лв., а на второто, също през 2010г.– пробация 1г., 2 пъти седмично+обществено порицание. Обикновено,той плаща неплатената издръжка (и то не винаги в пълния размер, който му се търси) и до тук приключваме – досъдебното производство спира-останалите 8 пъти. Дори последния път–2015г., Районния прокурор го приключи с обосновката „МАЛОВАЖНО“, защото са можели да хвърлят средства за търсене на престъпници и убийци, а пък аз ги занимавам с някаква си неплатена издръжка за две деца…!!!! Да, но това за нас (аз и двете ми деца) е крайно важно и жизнено необходимо, за да живеем! Ами, нали, говорим за Наказателен Кодекс и престъпления по него, като това е едно от престъпленията и в чл.183, ал.(3)пише, че „….Тази разпоредба не се прилага повторно“, но има вратички и от това се възползва дори Прокуратура.
  Може би трябва да се сигнализира на органа, който прави мониториторинг на Съдебната система в България, за да се действа когато трябва и чрез НК, а не само, когато им изнася…
  Какво бихте ме посъветвали Вие, как да си търсим издръжката от бащата, като той работи в сивата икономика и никога няма да започне да работи законно (поради тази причина), а изкарва доста добри доходи в 4-цифрен размер на месец?
  Благодаря Ви предварително!

 8. Здравейте,
  Предвиденото наказание в Наказателния кодекс е лишаване от свобода до една година или пробация,

 9. Здравейте,искам да попитам когато не се плаща издръжка на детето вече 2 месеца станаха какво мога да направя ,трябва ли да чакам още и до колко време ще бъде изплатено.Понеже бащата на детето не е в България това ще бъде ли някакъв проблем?И какво мога да направя аз ?Благодаря предварително.

  1. Имате няколко възможности, които може да използвате. Пишете ми на ел. поща или се обърнете към друг адвокат, на който имате доверие.

  2. Здравейте! Бих искала да попитам,бащата на детето ми вече 4 месеца не плаща издръжката по незнайни причини, веднъж казва че ще я плати,после че няма възможност и е затруднен ,а в същото време има фирма. Какво мога да направя в случая и трябва ли да чакам още? Благодаря Ви предварително!

   1. Здравейте мъжъми не платил издръжки от април месец при преминаване на граница можели да има проблими

 10. Здравейте господин адвокат,нуждая се от вашето мнение .Имам приятел ,който дълго време беше изнудван от бившата си съпруга да плаща на ръка без документи издръжката на двете си деца и то в суми които надхвърляха трикратно размера .В един момент заведе дело за издръжка от самото начало или от както той не е със семейството .Осъдиха го да плати сумата на два пъти в разтояние на два месеца.Но тъй като той е безработен няма да успее да заплати сумата в този срок.Моля ви за вашето напътствие.Той не е отказал да плати но е непосилно да плати седем хиляди лева за два месеца.Можем да си позволим с мое съдействие да заплащаме на месец по две хиляди лева.Благодаря за съдействието ви.

 11. Здравейте, бащата на детето ми не плаща издръжка вече 3г. Взех изпълнителен лист от съда, но в него няма нищо за лихвите. В решението по делото също не е присъдена лихва. ЧСИ отказва да начисли лихвите. Какво мога да направя? Решението е отпреди 9г.

 12. Здравейте, аз съм жена на 31 год. Майка на две деца съм. Майка ми и баща ми са се разделили докато съм била бебе.Моят баща не ми е плащал издръжка нито един път до 18 год. възраст , искам да знам дали имам право да го съдя АЗ след толкова години. Той живееше в Турция, но от тази година живее и работи в България?БЛАГОДАРЯ!

 13. Здравейте, аз съм жена на 31 год. Майка на две деца съм. Майка ми и баща ми са се разделили докато съм била бебе.Моят баща не ми е плащал издръжка нито един път до 18 год. възраст , искам да знам дали имам право да го съдя АЗ след толкова години. Той живееше в Турция, но от тази година живее и работи в България?БЛАГОДАРЯ!

 14. Плаштам издршка на бившата а ми запорираха заплатата ими дойде една сума набрана за плаштане как може аз плаштам редовно

 15. Бащата на детето ми отказва да плаща издръжка . (Вече 1 месец) преди си я плащаше. Въпроса ми е ако аз откажа да пусна тази седмица детето при него какво следва

 16. Здравейте Господин Адвокат
  Имам нужда от съвет. Преди 15 гидини имах връзка с жена която забременя решихме да живеем заедно на квартира без да скючваме брак.Бяхме заедно докато се роди детето.Веднага след раждането записва детето на своите имена и в деня на изпиването от родилния дом ме напусна без каквато и да е причина.Със детето отиде да живее в жилището на родителите си. Пуснах заявление за припознаване на детето но тя го оспори с обяснението че не съм баща на детето след това заведох съдебен иск за бащинство в съда продължаваше да твърди че детето не е от мен чак след като съдът наложи днк тест тогава вече даде съгласието си за припознаване на детето.Съдът определи график за свиждане и наложи издржка от 80 лева .Първите някошко месеца спазваше решението на съда после започна да възпрепятства дните ми за свиждане и така докато не ме изолира напълно от детето Направи така че да нямам никаква връзка и достъп до него.И така вече 8 години.През това време спрях да плащам издръжката.

 17. Имам и аз въпрос първото ми дете бе осъдено правата на бащата и бях осъдена да заплащам издръжка която е не мога да заплащам по простата причина че имам още две деца от друг брак и се грижа сама за тях и ми откриха рак нямам високи доходи за да изплащам издръжката бащата е завел ново дело какво мога да направя и какво да очаквам понеже съм силно притеснена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *