Защо адвокатите поискаха оставка на главния прокурор?

Адвокат за Пловдив и София - Росен Димитров, Защо адвокатите поискаха оставка на главния прокурор?Защо адвокатите поискаха оставка на главния прокурор? Днес много колеги адвокати с гордост разпространиха позиции на адвокатски съвети в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково, Смолян, с които се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Защо адвокатите поискаха оставка на главния прокурор?

Част от позицията, която е изпратена до медиите е следната:
“Вчера г-н Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия. Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт, ние, в качеството си на юристи и български граждани, призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на България, защото, считано от вчера, той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване.“

Кога дойде позицията на колегите?

Позицията бе изразена след като президентският секретар Пламен Узунов бе задържан, заедно със съветника по сигурност и отбрана Илия Милушев. Нещо повече – адвокатите възроптаха след като офисите им бяха претърсени, а определени документи иззети.

Обръщам внимание, че претърсването и изземването са процесуално-следствени действия, които се извършват след разрешение от съд!

За какво са обвиненията на задържаните?

Обвиненията са за търговия с влияние, като поне за мен като адвокат, най-силно впечатление ми направи информацията за разпространяване на неподписано съдебно решение на Върховния административен съд от секретаря на президента Пламен Узунов.

Обръщам внимание, че разпространяването на това решение преди да бъде публикувано не е оспорено от г-н Узунов.

Защо адвокатите не се възмутиха тогава?

За мен е необяснимо как така това остана незабелязано от адвокатите? Или беше забелязано, но никой не посмя да възрази? Или пък адвокатите го намериха за напълно нормално?

Защо нямаше позиция за груба намеса в съдебната система от държавни мъже извън нея? Защо не се поставиха въпроси дали този, който е разпространил неподписаното съдебно решение не e повлиял на съда при вземането му? Защо не бяха поискани имената на съдиите, които решиха това дело? Защо не бяха искани оставки?

И още:

Защо нямаше позиция, когато прокуратурата задържа министър Нено Димов, който прекара месеци в ареста и без присъда напусна поста си? Вероятно помните, че задържането му беше заради източване на яз. “Студена“.

Какво стана вместо това?

Вместо това, колегите адвокати от управленските ни органи поискаха оставката на главния прокурор! Защо? Защото прокуратурата си върши работата да образува досъдебни производства при наличие на данни за извършено престъпление?

И за да сме обективни би следвало да се замислим какво биха написали колегите адвокати, ако някой прокурор или прокуратура поиска оставката на адвокат защото си върши работата да защитава свой клиент – подсъдим?

Тук няма да ви подценявам с примери и ще оставя отговора на индивидуалното въображение!

Опасност за демокрацията ли са действията на прокуратурата?

В това твърдение вече видях перверзност! Ако демокрацията е поставена в опасност, когато прокуратурата претърсва и изземва, след разрешение от съд, то не искам да си помислям за обратното!

Пак акцентирам на “разрешение от съд“!

Какво имам предвид?

Означава ли това, че служители на президента, на премиера, прокурори или други лица могат да правят каквото си поискат, да вършат престъпления и да са недосегаеми? Да са недосегаеми за разследване и имунизирани срещу наказателна отговорност?

Какво би станало тогава? Вероятно според колегите демокрацията би разцъфтяла и бихме се превърнали в остров на законност?

И последен въпрос?

Какво колеги, поставя демокрацията в опасност? Изнасяне на неподписано съдебно решение и то на ВЪРХОВЕН съд или претърсване и изземване – разрешени от съд?

И ако считате, че е второто, то не би ли следвало да се искат оставки и на съдиите разрешили претърсването? Защо само на главния прокурор? И защо не на наблюдаващия, които е поискал това от съда?

Какво мисля аз?

Категорично не приемам тази позиция, макар че бе разпространена от колеги, които много уважавам и ценя като професионалисти! Не само, че не я приемам, ами категорично се дистанцирам от нея.

И не! Тази моя позиция не е политическа! Или е, НО точно толкова, колкото е позицията на адвокатите, които поискаха оставка на главния прокурор!

*Настоящата отразява личното мнение на Росен Димитров като адвокат в Пловдив и София.

Повече на www.advokatdimitrov.com

2 мнения за “Защо адвокатите поискаха оставка на главния прокурор?

  1. Ех, де да бяха всичките ви колеги толкова аналитични и умни. Да си истински ОБРАЗОВАН е лукс. Браво, шапка ви свалям.

  2. Адмираци, напълно споделям възмущението ви от тези уж адвокати написали този пасквил.За първи път имаме истински главен прокурор, който не се страхува да прилага закона, когато и ВКС се изчисти от „гнилите ябълки“ тогава ще имаме правосъдие за всеки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *