Държавата срещу войната по пътищата.

адвокат за обжалване на акт. Обжалване на глобаНа извънредно заседание на Министерски съвет вчера – събота 27.05 правителството предприема драстични мерки срещу войната по пътищата.

Така държавата се обявява срещу войната по пътищата. Това е така, защото България е на първо място в Европа по брой жертви на пътя.

Безспорно в страната стават голям брой ПТП с огромен брой жертви и то млади хора. За съжаление обаче, това е доста от отдавна – още от времето, когато автомобилите в България са били екзотична рядкост. Същото е важало и за пътищата, като на практика е нямало такива.

Войната по пътищата.

Така, броят на жертвите на пътя от 1963 г. трайно надхвърля 600 души на година. През 1963 г. са регистрирани 678 жертви. През 1968 г. достигат 1062, което е с 354 повече от 2015 г. Всеки може да си представи каква касапница е била на пътя тогава. При все това, че броят на автомобилите е бил стотици хиляди пъти по-малък от сега.

За сравнение през 2012 г и 2013 г. броят на жертвите на пътя е рекордно малък – по 601 за всяка от двете години. Като казвам рекордно малък имам предвид в сравнение с годините преди това. През 2015 г. отново има ръст и се достига до 708 за година. Така е и за 2016 г.

Адвокат за обжалване на наказателно постановлениеТака според статистиката през 1963 г. жертвите на пътя са 678, а през 2012 г. – 601. Абсолютен рекорд по брой убити вследствие на ПТП има през 1990 г. – 1527 души.

Тоест, статистиката за жертвите показва, че войната на пътищата е от около 60-те години на миналия век. Според мен тогава е била дори и по-жестока от сега. В момента автомобилите, които са регистрирани в България са над 4 милиона. Това означава, че почти всеки пълнолетен има автомобил, а страната е на 37 място в света по брой на автомобилите. След нас са Румъния, Русия, Китай и други развити страни.

Известно е и че броят на автомобили рязко нарастна през последните години, като е скочил с 200 000, а по брой на новорегистрирани автомобили България е на първо място в ЕС.

Интересно, е че и не малко хора си мислят, че преди, във времето на социализма, катастрофи с жертви не са ставали. Това се опровергава категорично от изнесените до тук данни. Вероятно погрешната представа в съзнанието на хората е поради липса на всякаква информация, предоставяна за ставалите катастрофи от тоталитарната власт преди 1989 г.

адвокат в Пловдив - обжалване. Дело срещу държавата. Войната по пътищатаЗа разлика от тогава сегашните новини, сутрешни блокове, електронни сайтове и вестници отдавна са се превърнали в криминални хроники. Това засилва представата на всички нас за увеличаваща се престъпност, жертви и т.н.

Въпреки, че държавата се е обявила срещу войната по пътищата мисля, че отново не се прави най-важното. В Европа и по света отдавна цената застраховката на водача е обвързана с нарушенията му на пътя и извършените от него ПТП.

Ако някой е направил ПТП, карал е пил, или има други нарушения на пътя, на следващата година плаща двойна цена за застраховка “Гражданска отговорност“. И обратно – ако няма нарушения, то  догодина изрядният водач плаща по-малко от платеното тази година.

Това, според мен би била истинска ефикасна мярка, която ще доведе до много по-малък брой ПТП и жертви, както е в Европа, и по света.

*Свързани теми:
- Затвор за пияни шофьори.Затвор за пияни шофьори - част II.
- Какво ще ми се случи ако карам пил?
**Настоящата не е изчрпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.