Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ

Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИПо всяка една от темите съм писал в блога си. Обикновено поредността е такава – Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ. Хората, решавайки да предприемат определена значителна стъпка в живота си, за която са им нужни пари, отиват в банка. Теглят кредит. При нещастно развитие на нещата и неплащане на кредита банката образува дело. Стига се до адвокат, до ЧСИ и евентуално пак до адвокат. Затова е тази статия “Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ“

Омагьосан кръг или реалност? Не без адвокат!

За съжаление не винаги провоотношението банка-клиент (кредитно правоотношение) протича гладко. При невъзможност за обслужване на кредитите се стига до кредитна задлъжнялост. Невъзможност за обслужване на кредит има когато съществува спиране или забавяне на плащанията. Забавянето и спиранията на плащанията води до кредитна задлъжнялост.

Централен кредитен регистър.

Laweyr in plovdiv, Solicitor Bulgaria, Legal adviser, legal aid , Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИКредитната задлъжнялост води до отказ от по-нататъшно кредитиране от банките. Това е така защото необслужваните кредити “влизат“ в Централния кредитен регистър. Този регистър представлява единна система, от която се черпи информация на начина на обслужване на кредитите. Кредитният трегистър съдържа информация за коректните и некоректните платци.

По данни на БНБ необслужваните кредити към края на март 2019 г. са за 6.71 млрд. лева. Това означава, че необслужваните жилищни кредити са около 8.27%. Потребителските са 8.7%, а фирмените 12.95%. Все пак трябва да се отбележи, че тенденцията от 2018 г. насам е намаляване броя на лошите кредити.

Кредитна задлъжнялост.

Забавянето на вноските по кредит и желанието на кредитополучателя да е редовен платец често води до нов кредит. Новият кредит не е от банка. Това е така защото, както споменах, необслужваните кретиди се регистрират в кредитния регистър. Това принуждава хората да взимат бързи кредити, когато се нуждаят от пари назаем.

Наскоро имах клиентка, която ме потърси за съдействие. Тя имаше над 30 бързи кредита. Всеки следващ е бил за погасяване на предходния. Така тази жена беше попаднала в омагьосания кръг на кредитната задлъжнялост.

адвокат за чси, адвокат банки, съдебен адвокат Пловдив, Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИСъдебно дело.

Кредитната задлъжнялост влече след себе си съдебни дела. Делата могат да са два вида. Първият вид са заповедните производства. При тях длъжникът получава Заповед за изпълнение. Заповедното производство съм разгледал подробно в „Заповедното производство в Европа и в България”. Вторите са исковите производства. Завеждане на искова молба, доказване, съдебни заседания.

Погасителна давност.

Странно или не, но често се случва задълженията по кредитите да бъдат погасени по давност. Давността може да настъпи преди да е образувано съдебно дело срещу длъжника. Може и друго – давността да настъпи по образувано изпълнително дело. Например длъжникът е осъден за неплатени задължения. Тъй като е фалирал и не е платил доброволно банката е получила изпълнител лист и образувала дело при ЧСИ.

Повече в “Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Заплашиха ме с ЧСИ!адвокат в Пловдив. адвокат в София, адвокат граждански дела

Частният съдебен изпълнител преминава към принудително изпълнение. За него изпълнителният лист е заповед, която той изпълнява. Стигне ли се до ЧСИ, задължението се увеличава, и то много често значително. Тогава следват въпросите:

Как при дълг 30-40 лева ЧСИ Ви иска 500? Да търся ли адвокат? Адвокат ли…?

Неведнъж съм засягал и въпроса за това да се използва ли адвокат или не. Известно е, че правната помощ не е задължителна. Както хората могат да се лекуват сами и да не ходят на лекар, така могат и да не търсят адвокат. Разбира се в и в двата случая последствията са лични. Повече в “Защита и процесуално представителство от адвокат“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Колекторските фирми.

Да се върнем на погасителната давност. Както споменах по-горе, давността на задължението може да настъпи по време на изпълнителното дело при ЧСИ. Според мен адвокатската защита по изпълнителни дела не е за пренебрегване. Много често когато едно задължение е погасено по давност, колекторските фирми използват натиск, за да го съберат.

Натискът преминава до грубост и стига до открити заплахи. При мен са идвали хора, които са треперели. Показвали са ми хапчетата, които са започнали да взимат в резултат на ежедневния тормоз, който колекторските фирми упражняват върху тях по телефона. Най-честият въпрос, който ми задават е:

Могат ли да ме осъдят за погасени по давност задължения?

защита на длъжника, кредит, банка, защита от ЧСИ в Пловдив и София, адвокат делоОтговорът на въпроса е ДА. Дори едно задължение да е погасено по давност то това не е пречка за завеждане на дело. Това е така защото всеки може да търси правата си по съдебен ред. Не е незаконно да се претендират погасени по давност задължения. Незаконно е да се претендират несъществуващи задължения. Незаконни са и много от начините за събиране на задължения чрез натиск, заплахи или друга принуда.

Да ползвам ли правна помощ?

Отговорът на този въпрос е индивидуален. Подробно съм го разгледал в посочената по-горе статия  “Правна помощ“, към която представям линк.

*Свързани теми:
- Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключило!
- Предсрочна изискуемост на кредит.
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

8 мнения за “Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ

  1. Добър ден.Поръчител съм от 07.2019г. на италиански гражданин с бг лична карта за кредит с дължима сума 16хиляди лв. за 6г.към Моменто Пощенска банка.Той се крие и немога да открия,заявил е чрез тях,че иска отсрочване заради covid19 и банката ме търси за подпис,тъй като е бил,без работа и доход.Аз съм безработен по болест.Банката казва че може да отпадна като поръчител по кредита само ако той изтегли нов кредит,което няма как да стане.Има ли законова възможност да стане чрез съд или ще загубя?

  2. Здравейте, адв. Димитров! Случайно попаднах и изчетох вашите богове, но смятам че всеки случай е строго индивидуален.
    Бих желала да се свържа с Вас по телефон или e-mail адрес, за да разясня нещата и ако е възможно да получа адекватен отговор! Предварително благодаря!

  3. Здравей те адвокат Димитров искам да попитам имам 7 бързи кредита в предсрочили са от 1 месец някой не мога да се разбера с тях по никакъв начин какво мога да направя за за не ме осъдят.Благодаря

  4. Здравей те искам да попитам какво мога да направя имам 7бързи кредити с закъснение от 30 дена какво мога да направя преди да са ме осъдили Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *