Адвокат на престъпник

адвокат на престъпник пловдив и софияАдвокат на престъпник. “Помага ли на престъпник адвокат, който го защитава в съда?“ Срещнах този въпрос в една социална мрежа съвсем наскоро. Там той беше зададен така: Извършват ли престъпление адвокатите, като защитават престъпници

Адвокат на престъпник?

Този въпрос се повдигна наскоро и сред мои познати. Те се бяха настроили против адвоката на акушерката, която преби бебе в болница. Този адвокат бил какъв ли не: идиот, наглец и т.н. Това само защото защитавал такова чудовище, че и се показвал по ТВ. Преди време пък една колежка ми заяви, че не се занимава с такива дела. Не искала да защитава и помага на престъпниците.

Така ли е в действителност? Какво е да си адвокат на престъпник?

Въпросът не е лек и може да се тълкува нееднозначно. Според един от коментaрите под публикацията, за която споменах – отрицателното отношение към адвокати, които защитават извършители на престъпления, се дължи на медиите и филмите. Те твърде често представят адвоката-защитник като направил много пари злодей, който се опитва да изкара невинен престъпник, който е очевидно виновен.

адвоакт наказателни дела Пловдив и София

Всъщност, работата на всеки съдебен адвокат, защитаващ извършило престъпление лице е друга. Тя не е да му помогне да избегне реализирането на наказателната отговорност спрямо него.

Адвокатът в съдебния процес.

Адвокатът е страна в наказателния процес. Той е равнопоставен на другата страна – прокурора. Последният е внесъл в съда обвинителен акт срещу лицето, за което твърди, че е извършило престъпление. Казвам твърди, защото до постановяване на осъдителна присъда, всеки се счита за невинен. А това е основен принцип във всяка правова държава. Виновността пък следва да се докаже от прокурора, и то по несъмнен начин.

Ролята на адвоката.

Именно в тази дейност по доказване извършването на престъпление, ролята на адвоката е съществена. Неговата работа е да следи за спазване на закона. Това гарантира справедлив съдебен процес. Неговата роля е да осигури необходимия баланс в делото, като парира честия обвинителен уклон на прокурора. Както и честото тенденциозно интерпретиране на доказателствата от страна на обвинението единствено в негова полза.

Право на справедлив процес.

адвокат в Пловдив и София наказателни дела, затвор, убийствоПо този начин изправеното на съд лице получава справедливо третиране и честен процес. А справедливият и бърз процес са едни от принципите на правовата държава. Това е гаранция за правата и свободите на гражданите. Всеки един гражданин, дори извършил престъпление, има права, които следва да бъдат спазвани, и то в пълен обем.

Право на адвокат.

Едно от тях е правото на адвокат. В ред случаи правото на адвокат прераства в ЗАДЪЛЖИТЕЛНА адвокатска защита. Тази защита трябва да бъде осигурена. Ако това не стане, то е налице съществено нарушение на процесуалните правила. Това е ограничаване на правото на защита и е основание за отмяна на съдебния акт.

Ролята на адвоката на извършилото престъпление лице, е и да следи дали доказателствата за извършеното престъпление са събрани законосъобразно. Твърде често това не е сторено.  Постановени осъдителни присъди на база такива доказателства са порочни. От важно значение е дали разпитваните свидетели говорят истината. Дали някои от тях не обслужват само и единствено прокурорската теза.

Прокурорът в процеса.

Законът определя прокурора като “блюстител на закона“ (conservator legis). Той трябва да събира не само обвинителни, но и оправдателни доказателства. Това обаче почти не се случва. Събирането на оправдателни доказателства от прокурор е изключителна рядкост. Всъщност това е едно добро пожелание.

адвокати пловдив, адвокатска кантора Пловдив, адвокат на престъпникПрокурорския (а и общочовешки) стремеж за кариерно израстване и успех в работата е честа причина доказателствата в полза на подсъдимия да бъдат неглижирани или несъбирани от обвинението.  Ако все пак има такива, то именно за това е ролята на адвоката. Да открие и изтъкне тези доказателства. Те спомагат за правилната преценка от страна на съда и за постановяване на справедлива, а не на угодна за обвинението присъда.

Обвинение срещу невинен?

Не е за подценяване и възможността на съд да бъде изправено невинно или психично нездраво лице. Без адвокат, който го защитава или с адвокат, който не си върши работата както трябва, вероятността такова лице да бъде осъдено значително нараства. Това в правова и демократична държава не следва да се допуска.

Ето защо, ефективната адвокатска защита е гарант за спазване на законността в държавата. Гаранция за зачитане на правата и интересите на гражданите.

съдебен адвокат на престъпник в Пловдив, добър адвокат Пловдив и СофияВ този смисъл по дело, в което аз встъпих като адвокат на подсъдимия, съдията беше отстранил назначения преди това служебен адвокат. Отстранен за това, че адвокатът се беше “запознал“ с делото в края на деня преди заседанието. Не беше изискал копия на важни книжа и доказателства по самото дело.

Според съдията, същият адвокат не се е подготвил и запознал с всички материали по делото. Поради това не е в състояние да окаже ефективна защита на подсъдимия, а само формална такава.

А формалната защита не е в интерес, както за подсъдимия, така и за правото, и опорочава основния принцип за СПРАВЕДЛИВ СЪДЕБЕН ПРОЦЕС.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Едно мнение за “Адвокат на престъпник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *