Ще Ви платя после, само ми помогнете от този ЧСИ!

Преди няколко месеца при мен дойде една жена с молба за помощ по няколкото изпълнителни дела срещу нея при различни ЧСИ. По едното имаше запор на банковата й сметка, в която тя си получаваше пенсията от около 240 лева. По една или друга причина тази жена не си бе теглила парите от пенсията и се бе събрала сума в размер на около три пансии – тоест 700 лева

Банката бе превела цялата тази сума на ЧСИ, който пък отказа да я възстанови на жената и тя почти плачейки ме помоли да й съдействам, по възможност безплатно, тъй като няма никакви пари и не знае как ще живее. Обещаваше, че ако ЧСИ й върне тези около 700 лева ще ми се отблагодари. Разбира се, нито аз съм питал как и с колко, нито тя ми е казала.

И така поех случая безплатно, като се стигна до съд, пред който обжалвахме действията на ЧСИ. Понеже това отнема технологично време в придвижване на жалби и дела от ЧСИ в съда и обратно, включително насрочване и разглеждане на делото, жената ми звънеше доста често и ми пишеше съобщения, за да пита какво става, има ли развитие, кога ще й върнат парите и т.н.

Разбира се, и аз имах интерес съдът да разгледа делото по-бързо. Това от една страна е защото не само, че не ми бе платено за услугата, ами и аз заплатих със свои средства таксите на съда и на ЧСИ.

В крайна сметка съдът отмени действията на ЧСИ и постанови сумата да се върне на жената по банковата й сметка. Тя беше много щастлива, тъй като получи обратно парите си и обеща, че ще дойде да ми се отблагодари.

Уговоряхме си няколко пъти срещи, на които тя не дойде. Разбира се, спря да ми звъни и пише. Обещанието й “Ще Ви платя после, само ми помогнете от този ЧСИ!“ не бе изпълнено. Между другото това не е единствен случай не само в моята практика, а и тази на други адвокати, които са поемали защита на хора в беда.

Твърде често хората в нужда обещават и увещават, изглеждат мили, нещастни, но само докато получат това, което целят. После изчезват, телефоните не отговарят или просто няма връзка с този номер. Дали обаче, сметката на този номер е платена и това е повод за ново дело, не мога да кажа, но това е тема на друга статия.

Поради това от около един месец от последния ми контакт с тази жена се питам: ако някой дължи пари на друг и срещу него има изпълнителни дела, дали този човек не постъпва така по принцип и дали това означава, че няма да плати също и на теб, и на мен?

*Свързани теми:
- Кога ЧСИ идва в дома?
- Защита от действия на ЧСИ!
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат!

 

3 мнения за “Ще Ви платя после, само ми помогнете от този ЧСИ!

  1. Наистина, тази жена не е постъпила честно спрямо Вас, но на нея все пак някога ще й се наложи да заплати тези спестени засега средства при следващият аналогичен случай, но дали Вие за в бъдеще бихте поели да защитавате клиент „на вересия“?

  2. Сега се сетих, че на мен също ми се е случвало, да изпадна в подобно положение, като на тази жена, но пред нотариус. Разбира се, аз държавните такси за съда си ги заплатих, но не ми достигнаха средства за хронорара на нотариуса и се наложи след като той впише акта да му заплатя, както и направих. Въпреки че можеше н.а. да се вземе вече направо от съда за 5-6 лв. Дори веднъж се наложи и пълномощно „на вересия“ да ми завери, е то беше за 1-2 часа, за да изтегля едни пари от банката с които му заплатих.
    Аз мисля че доверието което се създава при такива житейски ситуации е много по-ценно от спестен хронорар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *