ЧСИ не са Ваши консултанти!

prilojenien1През отминалата седмица имах интересен случай, който е много честа практика. На подобни съм бил свидетел и преди, поради, което написах статията “Адвокат ли….?“

Бях при Частен съдебен изпълнител, където разглеждах делото на мой клиент. В кантората влезе жена. Показа на служителя получените от този ЧСИ книжа. Попита го какво означават всички тези документи и какво следва да прави. В този момент заострих вниманието си върху разговора. Служителят, естествено, й отговори, че трябва да плати. Жената подписа документ, че ще плаща…

ВАЖНО!!!
Действията на тази жена са крайно погрешни. Вслушвайки се безрезервно и безкритично в съветите на служителя на ЧСИ, тази жена сама се лишава от редица възможности, които й е предоставил законът.

В този смисъл ЧСИ или човекът от кантората му не са хората, на които трябва да се доверявате. ЧСИ не са Ваши консултанти! Не са и Ваши приятели, които ще Ви дадат полезен съвет във Ваша полза.

Напротив: вероятно ще Ви дадат съвет, който е в тяхна полза и интерес, а Вашият интерес е противоположен.

Разбира се, има съвестни и коректни ЧСИ. Обикновено тези ЧСИ имат и такива служители, които са юристи – помощник съдебни изпълнители и юрисконсулти, които в ситуации като горната, когато длъжник ги пита какво да прави, отказват да отговарят на въпроси извън тяхната компетентност и правомощия. Вместо това, те насочват хората към адвокати, на които пък точно това им е работата.

not lawyerОсвен това, не всички служители от кантората на ЧСИ са юристи. Там има деловодители и секретари, които най-често срещат хората, посещаващи кантората им. Самият ЧСИ, неговите помощници и юристи се появяват в нужда и при проблем, с който секретарите не могат да се справят или при въпрос, на който не могат да отговорят.

Така дори секретарите да са добронамерени и чисто човешки да са на страната на длъжника, който им показва документи и ги пита какво да прави, то те не знаят за законовите му възможности за действие и защита. Не знаят, а и не са длъжни да знаят, просто защото, както посочих, те не са юристи. Така за тях поканата за плащане, изходяща от техния шеф – ЧСИ означава, че трябва да се плати.

Освен всичко друго, отговорът “Трябва да платите“ е най-лесният отговор, който спестява време, нерви и обяснения на служителя и по-бързо го връща към работата му, която и без това е много.

brain-770044_960_720Ето защо е важно да се знае следното:

Получаването на запорни съобщения, покани за изпълнение и изпълнителни листи от Частни съдебни изпълнители не винаги означава, че нямате възможност за защита и делото е приключено.
Твърде често се случва така, че съобщението от съда за делото не Ви е връчено законно или точно тези документи от ЧСИ се явяват “съдебното съобщение“ за заведеното дело.

Напълно възможно е жената, която подписа документ, който не видях, да е разполагала с възможности за противопоставяне на кредитора си. Възможно е задължението й да е погасено по давност или да се погаси съвсем скоро.

depression-1252577_960_720Така, консултирайки се с ЧСИ, доверявайки се на неговия отговор и подписвайки документ, жената сама лиши себе си от не малкото законови възможности, които има.

Тя вероятно ще бъде една от тези, които ще мислят, че няма държава, няма закони, ЧСИ са изедници, а всички заедно са в услуга на силните на деня: банки, колекторски компании и монополисти.

Именно затова написах настоящата статия – защото незнанието на хората, за действията, които могат да предприемат, когато получат документи от ЧСИ или от други органи и това, че сами решават, че нямат “шанс“, ги превръща в „жертви“, и то доброволни.

*Свързани теми:
- Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения.
- Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
- Адвокат ли...?
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

5 мнения за “ЧСИ не са Ваши консултанти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *