Съдебен изпълнител в дома

old_tv_hd_picture_5_168677Голям шум се вдигна около една телевизия, поради това, че съдебен изпълнител изземвал имуществото й. На събитието имало полиция, адвокати, а самото то определено като “реалити“ от доста медии.

Обикновено съдебен изпълнител “почуква на вратата“ на някой, когато той дължи пари и отказва да си плати доброволно. Когато определен длъжник отказва да плаща, този който му е дал пари или вещи може да образува изпълнително дело.

Съдебният изпълнител е задължен да изпрати покана за доброволно изпълнение на длъжника. В случай, че изпълнение (плащане) не последва съдебният изпълнител пристъпва към принудителни действия спрямо имуществото на длъжника по молба на заинтересованата страна (този който е дал пари или вещи) или нейния адвокат. Ако длъжникът отказва да съдейства или буйства съдебният изпълнител може да използва и съдействието на полицията.

Принудителното изпълнение може да бъде насочено към движимите вещи на длъжника – телевизори, телефони, климатици. За целта съдебният изпълнител пристъпва към опис на вещите, който включва тяхното подробно описание, къде се намират, цената по която ще се продават. Така описаните вещи може да бъдат оставени у длъжника със задължение той да ги пази, докато те се продадат, а парите отидат за погасяване на дълговете му.

Съдебният изпълнител може прецени, че описаната вещ не трябва да се оставя за пазене от длъжника, поради това, че той може да я продаде или унищожи. В този случай за пазач се определя друго лице. Така съдебния изпълнител изземва от помещенията на длъжника вещта и я предава на пазач. Както се посочи ако длъжникът не предава вещите или не допуска съдебния изпълнител и изнасящите ги, това може да бъде причина за намеса на полицията.

Вещта, която подлежи на изземване може да бъде и предмет на особен залог. Договорът за залог е този договор при който едната страна предава на другата една вещ, която ще послужи за обезпечаване на задължението в случай, че длъжникът не изпълни задълженията си (не плати).

При Особения залог, за разлика от обикновения договор за залог, вещта може да не се предава на кредитора и да остане у длъжника. В случай, че длъжникът не изпълни съдебният изпълнител по молба на кредитора пристъпва към изземване на вещта (вещите), които са предмет на особения залог и са в притежание на длъжника. Изземването е с цел да бъдат предадени на този на който длъжникът дължи пари.

При всички случаи на изземване или опис длъжникът се уведомява предварително от съдебния изпълнител и дължи съдействие, т.е. не е изненадан.
Нещо повече – съдебният изпълнител предупреждава, че при липса на съдействие ще поиска съдействие от полицейските ограни.

Случилото се в телевизията и намесата на полицията показва, че съдебният изпълнител се е опитал да опише вещ или да я изземе, за да може тази вещ да бъде продадена или предадена на този, на който телевизията дължи пари, а телевизията е пожелала да бъде обект на реалити или да се вживее в ролята на Елин Пелиновия герой – Андрешко, а и няма лоша реклама.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

5 мнения за “Съдебен изпълнител в дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *