Набедяване

Blog_78a_picПрез Октомври миналата година една студентка придоби изключителна медийна популярност. Момичето изнесе данни, за това, че е било съблечено голо, а служителка на полицията й била бръкнала в бельото.

Немалка част моите фейсбук приятели, включително адвокати, побързаха да споделят новината, естествено с коментари, че такова нещо е възможно само у нас, какво друго могат да направят нашите полицаи и други подобни. Разбира се имаше и доста лайкове и коментари под постовете в подобен смисъл.

Още тогава не повярвах, на “обискираното“ момиче. Убеждението ми, че това е нагла лъжа (набедяване), затвърди постоянното му присъствие и на баща му по медиите. Момичето и баща му яростно оплюваха българските институции, но най-вече полицията. Стигна се и до абсурда “протест в подкрепа“ на момичето от нейни състуденти.

Дали медиийното присъствие на “унижените“ от полицията е било без намеса на PR агенции и е било безплатно не знам, но днес изпитах истинско удоволствие, от това, че “потърпевшата“ на “унизителния“ обиск “отива“ на прокурор. Оказва се, че камерите в района на “престъплението“ показали, че всъщност обиск не е имало. Доколкото може да се вярва на медиите – разбира се. Пак според тях, срещу момичето било повдигнато обвинение за “набедяване“. Казаното до тук предполага и няколко думи за набедяването.

Набедяването е престъпление, при което интересите на набеденото лице се засягат изключително тежко, защото срещу него може и често тръгва наказателно преследване, в резултат на което може да бъде осъден невинен човек. Засягат се и интересите на правосъдието, защото с неверните данни се подвеждат органите на правораздаването, неоснователно се натоварва тяхната дейност, с което пък се ограничават неоснователно правата на гражданите.

За да бъде извършено набедяване е достатъчно набедяващият да съобщи на полицейски, прокурорски или съдебен орган, за престъпление извършено от друго лице или представи неистински доказателства срещу него. Необходимо е набедяващият да знае, че набеденото лице е невинно. Т.е. набедяване има, когато ограните, пред които се изнасят неверни данни за престъпна дейност на друго лице биват въвеждани в заблуждение.

Очаквам с нетърпение развитието на случая и се надявам настоящото му медийно отразяване да е също толкова често, колкото беше присъствието на потресените от действията на полицията момиче и нейния баща.

*Сигналите за набедяване до органите по разследването е добре да бъдат изготвени или поне прегледани от адвокат.

**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

2 мнения за “Набедяване

  1. Здравейте ! Обвинен съм в кражба на акумулатор! Аз не съм виновен как да докажа ??? Полицията ме заплаши с пребиване с палки ! Полицията в град две могили област Русе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *