Мерки за неотклонение

smurf_caught_prison_230318Волен Сидеров е задържан за 72 часа. Новината тук. Гледането на мярката му за неотклонение щяло да бъде в петък.

Предстои интересно развитие, тъй като, според мен, случаят е уникален, поради това, че такава мярка се взема за първи път по отношение на народен представител, който е лидер на парламентарно представена партия. Негов адвокат е друг член на неговата партия.

Какво обаче, представляват мерките за неотклонение и каква е тяхната цел?

Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, спрямо обвиняем по дело от общ характер може да се вземе мярка за неотклонение, когато доказателствата сочат, че той е извършил престъпление. Делата общ характер са за престъпления от общ характер – това са престъпления, които се преследват от прокуратурата. Другия вид престъпления – тези от частен характер се преследват от пострадалото лице. Това сравнително леки престъпления, като обида, клевета, лека телесна повреда и други.

Мерки за неотклонение са:
– подписка;
– гаранция;
– домашен арест;
– задържане под стража;

Мерки за неотклонение са подредени по тежест, като първата – подписката е най-леката мярка за неотклонение. Подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Гаранцията най-често е парична сума, която се определя съобразно имотното състояние на обвиняемия. Тя може да бъде и в ценни книжа. Домашният арест се състои в забрана обвиняемият да напуска жилището си без разрешение на съответния орган.

По-голям интерес вероятно представлява най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража“, каквато щяла да поиска прокуратурата за народния представител – Сидеров. Тя се взема от съда, по искане на прокурора, за тежките престъпления, които се наказват с лишаване от свобода (затвор) или друго по-тежко наказание. Съдът е длъжен да разгледа делото в открито заседание с участието на прокурора, обвиняемия и неговия защитник.

Задържането под стража се изтърпява в ареста или в затвор. Такава мярка се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Целта на мерките за неотклонение е да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши друго престъпление. Задържането под стража се взема и ако има опасност обвиняемият да попречи на органите, които извършват разследване да разкрият доказателствата по престъплението, да повлияе на свидетели или да унищожи доказателства.

Ако по отношение на обвиняемия не е взета най-тежката мярка за неотклонение и в случай, че той не се яви пред съответния орган без уважителни причини или промени местоживеенето си, без да го е уведомил за това, или пък наруши взетата му мярка, то това е основание мярката му да се замени с по-тежка.

Най-тежките мерки за неотклонение “Домашен арест“ и “Задържане под стража’‘ в досъдебното производство се вземат и контролират от съда. Прокурорът, може да постанови задържане на обвиняемия до 72 часа и да осигури довеждането му пред съда. Точно такъв е случаят с този депутат, а какво ще определи съдът предстои да разберем в петък, като неговите адвокати ще обжалват задържането му.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

Едно мнение за “Мерки за неотклонение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *