Какво каза Мая Манолова и какво разбраха хората!

mindРеших да напиша тази статия поради няколко случая с клиенти, които са останали с крайно погрешното впечатление за реалността, относно думи на г-жа Манолова. Подобни коментари с много лайкове срещнах и във Фейсбук.

В края на миналата и началото на тази година омбудсманът Мая Манолова беше много активна медийно и правеше доста изявления като:
– Гражданите отбелязаха победа срещу частните арбитражни съдилища.
– С приетите промени в ГПК гражданите отбелязаха много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища“ и други такива.

В резултат на тази активност и заглавия не малко хора са останали в впечатление, че казаното от Мая Манолова означава, че тя ще им опрости дълговете и ще забрани ЧСИ, колектори и монополи.

Ето защо с тази статия “Какво каза Мая Манолова и какво разбраха хората!“ мисля да направя някои разяснения, които се надявам да са полезни.

Pic_GPK_LastБързам да кажа, че такова нещо няма! Няма и няма да има за в бъдеще никакво опрощаване на дългове, забрана на ЧСИ, забрана на колектори и монополи.

Вярно е друго. То е, че действително с Закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс от 24.01.2017 г. се приеха важни промени в законодателството. Eдна от промените, е че от обхвата на арбитражните съдилища бяха извадени потребителските спорове. Тоест, дела по които страна е потребител-гражданин няма да се гледат от Арбитражен съд, както беше досега.

Такива дела ще се гледат от нормалните държавни съдилища – Районен или Окръжен, като първа инстанция, което е по-голяма гаранция, за спазването на правата на гражданите, отколкото ако делото е пред Арбитражен съд.

Друго изменение, е че за юрисконсултите, които водят дела на Юридически лица, като Топлофикация, ВиК, ЕВН, ЧЕЗ, банки, колектори и други, срещу граждани, няма да им се присъжда адвокатски хонорар в минимален размер. Размерът на хонорара им ще се определя от съда. Това означава, че пак ще има хонорар, но той най-вероятно ще бъде в по-малък размер от този до измененията от 24.01.2017г.

Blog_78a_picТака че заслугата на Мая Манолова е да инициира полезни за гражданите промени, които бяха гласувани и приети от всички депутати в предното Народно събрание.

Тя няма да опрощава дългове и да забранява ЧСИ, и други компании. Ако имате заеми, които не плащате Вашите кредитори пак ще водят дела срещу Вас и ще прибягват до услугите на ЧСИ, ако след осъждането отново не си платите доброволно.

Същото важи и за Вас, в случай, че някой Ви дължи пари. Никой не може и няма да Ви попречи да поискате от ЧСИ да Ви събере парите от този, който сте осъдили и въпреки осъждането не Ви плаща.

*Свързани теми:
- Адвокат Росен Димитров за колекторите: "Покана" звучи неточно, тъй като обажданията граничат със заплахи.
- ЧСИ не са Ваши консултанти.
Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
**Настоящата статия не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *