Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключено!

justice-2060093_960_720Преди около месец с мен се свърза една жена, която беше получила съобщение за запор на заплатата си от фирмата където работи. Фирмата е получила запорното съобщение от ЧСИ и естествено не е изплатила цялата заплата на жената.

Запорното съобщение означава, че срещу жената е имало образувано дело, което не е завършило в нейна полза. Поради това колекторската фирма, която е образувала делото си е извадила изпълнителен лист и е образувала изпълнително дело при ЧСИ.

Тази жена е от друг град – тоест постоянният и настоящият й адрес са различни от този където живее в момента. Вероятно поради това не е разбрала за заведеното срещу нея дело и не е получила призовка от съд. Съдебният призовкар не я е намерил на адреса й и поради това е залепил съобщение, което тя не е видяла.  Също така никой от съседите й не й е казал за него. Така е била осъдена без да знае.

ОБАЧЕ!

Много правилно, и за разлика от огромен брой други хора, тази дама не беше решила, че всичко е приключено и няма шанс. Тя е знаела, че не може да няма как да се защити срещу тази неправда и навреме е потърси адвокат.

hammer-1707705_960_720Това е правилно и вярно:

Има ефективен начин за защита ако някой е бил призован чрез залепяне на съобщението на адреса му за водено срещу него дело, поради това, че по това време е живял и работил другаде. Има начин за защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.

И така, въпреки, че тази жена не беше узнала за делото и беше “дадена“ на ЧСИ, възрази чрез мен като нейн адвокат срещу издадения изпълнителен лист пред по-горния съд на този, който беше издал листа.

И успя! По-горният съд прие нейното възражение спря делото при ЧСИ и възстанови сроковете които жената бе изпуснала, понеже не бе узнала за делото.

И сега в делото, в което  жената ще присъства, ще може да докаже пред съда, че колекторската фирма претендира от нея погасени по давност задължения и вероятно ще спечели делото срещу колекторите.

Колекторската фирма не само, че няма да взима от нея, ами и ще й дава пари. Ще й плати всички разходи за делата, включително за адвокат – на първа инстанция, пред втора, както и по изпълнителното дело при ЧСИ.

girl-2211241_960_720Ето защо е много важно да търсите правата си, да не се отказвате и да не решавате, че нямате възможности. Законът е предвидил достатъчно такива и то ефективни. Затова се надявам тази статия “Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключено!“ да Ви помогне ако имате подобен случай.

Ето и какво определи по-горният съд:

ПРИЕМА ВЪЗРАЖЕНИЕТО на длъжника Ангелина Манчева. ЕГН ********** от гр. София, действаща чрез адвокат Росен Димитров от АК гр. Пловдив, със съдебен адрес гр. Пловдив, бул. “Цар Борис III Обединител“ вход В – партер срещу издадената в полза на заявителя “Агенция за събиране на вземания” АД ЕИК 203670940, представляван от Неда Стойкова, действаща чрез пълномощника си Ваня Гатева-юрисконсулт, съдебен адрес София, офис-сграда „Лабиринт”, ет.2, офис 4 по реда на чл.410 от ГПК, като
СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на посочената заповед по чл.410 от ГПК, на осн.чл.423, ал.3 във вр.с ал.1, т.1 от ГПК.
ВРЪЩА  ч.гр.д.№****/2016г. по описа на Софийски районен съд на същия съд за провеждане на процедурата по чл.415 от ГПК.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на касационно обжалване.
                    
              ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:

*Имената на споменатите дами и на съда са променени.
**Свързани теми:
- адвокат Росен Димитров за колекторите.
- Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
- Призовка от съд.
- Как ме осъдиха без да знам?
- Погасителна давност.
***Настоящата не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат.

Едно мнение за “Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключено!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *