Днес e Световният ден за правата на човека

rights-1Днес e Световният ден за правата на човека.

Днес се навършват 68 години от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека. Приета от ООН на 10 декември 1948 г. тя се превръща в най-значимият и превеждан правен документ, който развива, и въплътява всички тогавашни международноправни актове.

Целите и принципите на Всеобщата декларация се възприемат във всички световни конституции и национални законодателства. Тя е мощен акт на международното право за натиск върху всички правителства от всички страни за спазване, почитане и отстояване на права, и свободи на човека-гражданин.

За свобода копнее и за свобода се бори мечтателят-рицар Дон Кихот. Героят на Сервантес, излязъл от света на материализма, търсещ пътя на щастието, воювайки срещу невидимите врагове на свободата.

Още преди векове този луд мъдрец е осъзнал и изрекъл актуалното и сега  “Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага…“. Както тогава, така и днес пътят към свобода е труден, и дълъг, а малцина са истински свободни.

Най-важното човешко право е правото на свобода – свободният човек успява, дори да не е достатъчно талантлив, несвободният е винаги губещ – дори да е гениален талант в някоя сфера.

Общественият човек е обществена личност, когато всекидневно отстоява свободата – не само своята лична и на ближните си, но и на общността, в която живее.

Дори в условия на робство, свободният дух превъзхожда поробителя – Езоп е много по-свободен от своите господари. Сервантес и Достоевски са пример как свободният дух възкръсва от несвободата.

Но битката за свобода е като битката за живот – тя се „засява, пониква, узрява, жъне, смила, омесва, изпича и изяжда“ всеки ден – отново и отново и отново…

rightsСвободата не е даденост, а право, което ще ни отнемат всеки път, щом сме се самоуспокоили, че вече сме постигнали победа.

Всяко поколение се бори са своята си, разбирана и правена свобода. Някой беше казал, че свободата е в подробностите. Зависи какви са подробностите, които имат значение. Защото най-важното значение е самото право на свобода.

*Втората част от текста е на Момчил Дойчев от профила му във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *